150 mrtvih u DR Kongu

NAKON dva dana krvavih borbi u Kinhasi, glavnom gradu Demokratske Republike Konga, u kojima su se sukobili regularna vojska i sigurnosne snage Jeana-Pierrea Bembe, počeli su dolaziti izvještaji o mrtvima. Broj je zasad stao na 150.

Brojku od 150 mrtvih prijavili su liječnici u gradu u kojem borbe nisu potpuno gotove, iako je vojska zauzela veći dio grada. Sukob je počeo kad su Bembini ljudi odbili predati oružje, a prvog dana su uspjeli zauzeti jednu gradsku četvrt.

Već je jučer situacija bila mirnija, iako se pucanje i pljačkanje nastavilo.

Bemba se još uvijek nalazi u veleposlanstvu Južnoafričke Republike, vlada ga je optužila za veleizdaju, i izdala nalog za njegovim uhićenjem. Bemba je izjavio da bi želio pregovarati o detaljima svog povratka, ali ministar informiranja DR Konga je rekao da za tim nema potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bembu najvjerojatnije čeka suđenje.

Kongo je prije nekoliko mjeseci održao svoje prve demokratske izbore, u kojima je za predsjednika izabran Joseph Kabila, sin bivšeg predsjednika Laurenta Kabile, protiv kojeg se Bemba borio u petogodišnjem građanskom ratu u kom je poginulo 4 milijuna ljudi, i koji je treći najkrvaviji rat u povijesti.

Integracija Bembinih tjelohranitelja u normalan život visila je kao mač iznad glave državi koja ima velikih problema u uspostavljanju demokracije, a u zadnja tri dana dobila je svoj krvavi završetak.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara