2. svjetska globe konferencija u lipnju i srpnju u Šibeniku

DRUGA svjetska učenička Globe konferencija, koja se treba održati u Šibeniku od 29. lipnja do 4. srpnja ove godine, predstavljena je danas u Zagrebu.

Najavljen je dolazak oko 400 sudionika iz više od 20 zemalja, koji će biti smješteni u hotelu i kampu Solaris, konferencijski dio skupa održat će se u hotelu Milienium, a terensko istraživanje u Nacionalom parku Krka i otoku Obonjanu.

Predviđen je posjet Dječjem festivalu u Šibeniku te postavljanje izložbe o zemljama sudinicama u gradskom kazalištu.

Glavni organizator skupa je Ministrstvo prosvjete i športa a surganizatori nekoliko drugih ministarstava, Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija, a glavni sponzor Hrvatske telekomunikacije.

Prema procjenama organizatora, Globe konferencija bi mogla stajati oko pola milijuna kuna, od čega je iz Ministarstva prosvjete predviđeno oko 180-200 tisuća kuna proračunskih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti troškovi namijenjeni su za smještaj hrvatskih sudionika, a ostale troškove ćemo namaknuti putem sponzorstava i suorganizacije, kazao je organizator Vinko Vučić.

Hrvatska je među prvima uključena u Globe program. Sa 122 škole ona je zemlja s najvećim postotkom uključenih škola i postiže dobre uspjehe, kazao je ravnatelj Zavoda za unaprjeđenje školstva Josip Milat, te dodao kako je organizacija konferencije stoga i povjerena našoj zemlji.

Globe je pokrenut 1994. u SAD-u. U njemu sudjeluje 100 država s gotovo 13.500 škola.

Učenici vrše redovita i stalna mjerenja i opažanja okoliša: zraka, vode, tla i pokrova čiji se rezultati se međusobno povezuju i upotpunjuju te unose u jedinstvenu bazu.

Učenici ostvaruju praktičan rad na projektima sa znanstvenicima. Pri tome primjenjuju najsuvremenije tehnike satelita, interneta i daljinskog istraživanja, rekla je državna koordinatorica za Globe Diana Garašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara