20 godina od prve TRANSPLANTACIJE KOŠTANE SRŽI u hrvatskoj

Prva transplantacija koštane srži u Hrvatskoj, obavljana prije 20 godina u Kliničkome bolničkom centru ´Zagreb´ (Rebro), bio je događaj koji je hrvatsku medicinu doveo u sam vrh svjetske medicine, istaknuto je danas na proslavi te obljetnice pod pokroviteljstvom i u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u zagrebačkom hotelu ´Opera´. L

Ta operacije pokazuje da je hrvatska medicina dio europskih i svjetskih dostignuća, izjavio je predsjednik Stjepan Mesić i pozvao hrvatske liječnike da teže što bržoj (svjetskoj i europskoj) integraciji kako bi se osigurala što bolja zdravstvena skrb pacijenata.

´Točno na današnji dan prije 20 godina obavljena je prva transplantacija, a danas iza zagrebačkih liječnika stoji više od 1000 transplantacija i zadovoljstvo pacijenata kojima je spašen život´, rekao je predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a ´Zagreb´ dr. Željko Reiner.

Podsjetio je da je za taj događaj bio najzaslužniji dr. Boris Labar, te da je KBC ´Zagreb´ (Rebro) po transplantaciji koštane srži prepoznat u Europi. ´KBC ´Zagreb´ i hrvatska medicina i dalje će ići naprijed i postizati još bolje rezultate u transplantaciji koštane srži´, istaknuo je dr. Reiner i dodao kako će na prvome mjestu uvijek biti pacijenti, a da bi se to postiglo, potrebno je ulagati u nepredak medicine, u liječnike, opremu i prostor.

Ravnatelj KBC-a ´Zagreb´ dr. Josip Paladino, naglasio je da iza uspjeha transplantacija stoji cijela Klinika. Podsjetio je da KBC ´Zagreb´ danas ima 26 klinika i zavoda, 4500 zaposlenih, među kojima 712 liječnika (220 profesora na Medicinskom fakultetu i više od 500 magistara i doktora znanosti), te da se u KBC-u ´Zagreb´ liječi 1700 bolesnika.

Zavod za hematologiju i Klinika za unutarnje bolesti KBC-a ´Zagreb osobito se ističu po znanstveno-stručnim rezultatima, rekao je dr. Paladino.

Predsjednik Hrvatskoga društva hematologa i transfuziologa dr. Hrvoje Minigo rekao je da se svake godinu postižu sve bolji rezultati u transplantaciji koštane srži, te da, osim KBC-a ´Zagreb´, transplantaciju koštane srbi obavlja i Klinička bolnica ´Merkur´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara