20 posto veća dobit Siemensa

UKUPNI prihodi Siemensa u 2004. poslovnoj godini iznose 1,412 milijardi kuna. Ostvarena dobit prije oporezivanja bila je 102,5 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja 80 milijuna kuna, što je u odnosu na 2003. rast od 20 posto. Nove narudžbe su bile 1,367 milijardi kuna. Zaposlen je 1.071 djelatnik, što je porast od 14 posto u odnosu na godinu ranije.

Rezultate završene poslovne godine, koja je za Siemens počela 1. listopada 2003. i završila 30. rujna 2004., predstavio je predsjednik Uprave Uwe Gregorius.

Za uspješno poslovanje najviše je zaslužan Siemensov sektor Informatika i komunikacije, koji je na hrvatsko tržište izišao s novim proizvodima i uslugama. Siemens je bio glavni isporučitelj i integrator tehnologije širokopojasnih mreža -ADSL hrvatskom operateru. Tvrtka je također sudjelovala na projektima modernizacije i proširenja portfelja hrvatskih mobilnih telekomunikacijskih operatera, te je na planu fiksnih telekomunikacija povećala udio zahvaljujući plasiranju novih proizvoda i usluga.

Novostvoreni sektor Tehnologije za zgrade zauzeo je vodeću poziciju na hrvatskom tržištu u segmentu automatizacije u zgradama i sustavima zaštite od požara i provale. Ovaj je sektor proširio svoj proizvodni portfelj na uslugu outsourcinga tehničkog, infrastrukturnog i komercijalnog upravljanja zgradama, što je nova usluga koju je lansirao Siemens.

Kako je se sektor Industrijska postrojenja i usluge uključio u infrastrukturne projekte koji su važni za ekološku zajednicu, ostvario je najveći promet od osnutka tvrtke s rastom prihoda od 92 posto u odnosu na godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema udjelu u ukupnim prihodima tvrtke, sektor Informatika i komunikacije na prvom je mjestu s udjelom od 60 posto, što je povećanje za tri posto u odnosu na 2003. Odjel mobilnih komunikacija ostvario 52, a fiksnih 8 posto udjela. Na drugom je mjestu sektor Razvoja programa i sustava s udjelom 10 posto i porastom od 8,2 posto. Sektori Industrijska rješenja i usluge i sektor energetike u prihodima tvrtke ostvarili su svaki po 8 posto udjela, dok je sektor Automatizacijske i pogonske tehnike ostvario 5 posto prihoda. Sektori Medicine, Tehnologije za zgrade, prometa i Siemens Business Services zajedno su realizirali 9 posto ukupnih prihoda tvrtke.

Stalan rast prihoda bilježi se i na izvozu softverskih programa i aplikacija te prijetvornika tlaka i termometara koji se proizvode za inozemnog naručitelja Kaeser Kompressoren u Njemačkoj.

Rezultati završene poslovne godine s 80 milijuna kuna pokazuju stalan rast dobiti tvrtke. Siemens je nakon oporezivanja u 2000. godini imao dobit od 11 milijuna kuna, u 2001. 30 milijuna kuna, 2002. 25 milijuna kuna, u 2003. 52,5 milijuna kuna.

Kako se predviđa erozija cijena na ICT tržištu, Siemens će se u 2005. usmjeriti prema istraživanju novih poslovnih prilika na hrvatskom tržištu kao što su opremanje bolnica i hotela, te na pokretanju projekta u Istri i Dalmaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara