2005. ubijeno 47 novinara u svijetu, najviše u Iraku

2005. GODINE u svijetu je ubijeno 47 novinara zbog obavljanja svog posla, a u toj još jednoj teškoj godini za novinare u zatvoru je završilo njih više od sto, izvijestio je u utorak američki Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Od ukupno 47 ubijenih novinara njih 22 ubijena su u Iraku, najopasnijem mjestu za novinare, rekao je CPJ u izvješću "Napadi na novinare u 2005".

Irački rat je također postao najopasniji rat za novinare u protekle 24 godine postojanja CPJ-aja - od početka rata u Iraku 2003. godine u toj je zemlji živote izgubilo 60 novinara.

CPJ bilježi da su tijekom prošle godine 24 zemlje zbog njihova rada u zatvoru držale 125 novinara, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Četiri zemlje su odgovorne za više od dvije trećine ukupnog broja: Kina s 32 novinara iza rešetaka, Kuba s 24, Eritrea s 15 i Etiopija s 13.

"Od Iraka do Kine, od Uzbekistana do Zimbabvea, 2005. je bila još jedna strašna godina za novinare u većini zemalja svijeta", napisao je Paul Steiger, urednik lista The Wall Street Journal u predgovoru izvješću CPJ-a.

Mada broj žrtava u 2005. odražava pad u odnosu na prethodnu godinu, on je i dalje značajno iznad godišnjeg prosjeka od 34 ubijena koje je CPJ dokumentirao u proteklih 10 godina.

Ukupno 104 novinara ubijena su 2004. i 2005. što ih čini najsmrtonosnijim dvogodišnjim razdobljem od sukoba u Alžiru prije deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CPJ, nevladina organizacija za zaštitu slobode tiska sa sjedištem u New Yorku, utvrdila je također da se nastavlja trend nekažnjavanja ubojica novinara. U oko 90 posto slučajeva u 2005. ubojice su prošle nekažnjeno.

U najvećem broju slučajeva zatvaranja, njih 78, novinari su bili u zatvoru pod vrlo širokim optužbama za "antidržavno" djelovanje poput pobune, subverzije, odavanja državnih tajni i djelovanja protiv interesa države.

CPJ također izvješćuje kako vlade afričkih zemalja jačaju progon novinara, a ugroženi novinari u nekim djelovima Južne Amerike odlučuju se na auto-cenzuru.

Sjedinjene Države, već dugo uporište slobode tiska, pridonijele su ovim zabrinjavajućim trendovima. S istaknutom novinarkom zatvorenom 85 dana, jer nije htjela odati svoj izvor, novim pravnim prijetnjama koje niču svaki dan, američkom vojskom koja se opire istraživanju ubojstava i zatvaranja novinara u Iraku, sloboda tiska nije imala svoje nasvjetlije trenutke u rukama američkih vlasti, kaže CPJ.

SAD je na CPJ-ovu popisu zemalja koje zatvaraju novinare, dijeleći šesto mjesto s Burmom u kojoj vlada jedan od najautoritarnijih režima na svijetu.

Hrvatska se našla u skupini zemalja koje nisu obrađene u posebnim poglavljima nego su samo u njima navedeni pojedini slučajevi. U toj skupiini zemalja nalaze se i Armenija, Cipar, Francuska, Italija, Moldavija, Njemačka, Rumunjska, Srbija i Crna Gora te Velika Britanija.

U vezi Hrvatske CPJ navodi slučaj urednika tjednika Feral Tribune Drage Hedla koji je primio anonimnu prijetnju smrću u vezi s člankom iz srpnja o otmici, mučenju i ubojstvima srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

U pismenoj prijetnji se prijeti i izvoru koji je upetljao trenutnog čelnika osječkog gradskog vijeća koji je zanijekao odgovornost, kaže CPJ. Policija je rekla kako istražuje prijetnju i da je osigurala zaštitu Hedlu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara