2006. pogubna za novinare

DVIJE medijske agencije koje prate rad novinara, Reporteri bez granica (RBG) i Internacionalna federacija novinara (IFN), dali su godišnja izvješća koja pokazuju da je 2006. bila jedna od najpogubnijih godina za novinare ikad.

Po podacima RBG-a, u protekloj je godini ubijen najmanje 81 novinar, a usto i 32 pripadnika medijskog osoblja, dok IFN nije pravila takvu razliku i izdala brojku od 155 ubijenih. Ovo je najveći broj ubijenih novinara od ruandanskog genocida, kažu RBG.

Nema nekog jasnog razloga za različite brojke ovih agencija, ali to se obično pripisuje različitom sustavu vrednovanja.

"2006 je za novinare najgora godina ikad zabilježena. Godina nasilja, brutalnosti i neprestanog neistraživanja ubojstava novinara.", rekao je glavni tajnik IFN-a, Aidan White.

Osim ubojstava, godina je producirala strahovito velik broj zatvaranja novinara. RBG kaže da je ove godine uhićen najmanje 871 novinar, a medijske agencije su pretrpjele 1,472 napada ili izravnih prijetnji, čime ova godina ruši sve dosadašnje "rekorde" i po tom pitanju.

Irak je četvrtu godinu za redom zemlja u kojoj je poginulo najviše novinara, njih 39, uz 25 pripadnika osoblja po RBG, 68 po IFN-u.

U Iraku je od početka rata u 2003. ubijeno 139 novinara, što je dvostruko veći broj od novinara ubijenih u 20 godina rata u Vijetnamu. 90% njih su Iračani, a većina ubojstava uopće nije istražena.

Drugo najopasnije mjesto je Meksiko, u kojem je 9 novinara ubijeno dok su istraživali slučajeve prodaje droge.

Slijede Filipini, sa 6 ubojstava. Sve ovo su podaci Reportera bez granica, koji su napravili razliku između novinara i medijskog osoblja. Brojke su u izvješću IFN-a još veće.

U Rusiji je ubijeno troje novinara, uključujući i Annu Politkovskayu, žestoku kritičarku režima Vladimira Putina, koja je upucana u listopadu. Putin je naredio oformljivanje tima od 150 istražitelja koji trebaju otkriti tko je iza ovog ubojstva, ali još nije bilo uspjeha. Otkad je Putin došao na vlast u Rusiji, tamo je ubijen 21 novinar, od kojih su većina bili kritičari trenutne vlasti.

Cenzura je smanjena na 912 zabilježenih slučajeva, što je pomak u odnosu na prošlu godinu, kad je takvih slučajeva bilo 1006. Internet je, kažu izvješća, dao velik doprinos smanjivanju cenzure, iako je navedeno 13 zemalja u kojima vlast internet još uvijek smatra neprijateljem: Saudijska Arabija, Bjelorusija, Mianmar, Kina, Sjeverna Koreja, Kuba, Egipat, Iran, Uzbekistan, Sirija, Turkmenistan i Vijetnam.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara