2008. se ukida redovni vojni rok

SLUŽENJE vojnog roka više neće biti obveza, najvjerojatnije od prvog dana 2008. godine. Tada se u Hrvatskoj neće regrutirati vojni obveznici, već će se mladići i djevojke dragovoljno prijavljivati ako to žele, a najbolji od njih mogli bi nastaviti profesionalnu vojnu karijeru, piše Poslovni dnevnik.

Iako će vojnika biti sve manje, hrvatski građani iz godine u godinu izdvajat će sve više novca za obranu. Prema planovima, 2008.  vojska će raspolagati s nešto više od pet milijardi kuna, a 2009., kada bi Hrvatska trebala pristupiti NATO-u, vojni proračun bi trebao iznositi više od 5,6 milijardi kuna.

Optimalnih dva posto BDP-a vojni proračun bi trebao doseći 2010., što će iznositi oko 6,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godinama pred nama sredstva iz vojnog proračuna najviše će se trošiti za opremanje oružanih snaga, ali i za profesionalne vojnike koji nisu nimalo jeftini. Jedan ročnik državu stoji godišnje oko devet tisuća kuna, a profesionalni vojnik oko 90.000 kuna.

Prema planovima Glavnog stožera i Ministarstva obrane hrvatska bi vojska nakon završetka vojnih reformi trebala brojiti 16.000 djelatnih vojnih osoba te još dvije tisuće civilnih djelatnika, za koje bi država godišnje izdvajala dva posto BDP-a. Sada mirnodopski sastav broji 32.886 pripadnika, od čega je 20.886 djelatnih vojnih osoba, 4000 državnih službenika i namještenika te još 8000 ročnih vojnika.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara