2300. godine u svijetu 9 milijardi ljudi

PREMA predviđanjima Ujedinjenih naroda (UN) 2300. godine na Zemlji će živjeti 9 milijardi ljudi.

Najveći rast stanovništva imat će Afrika, dok će se broj Europljana smanjiti. U SAD, Švedskoj i Japanu ljudi će u prosjeku živjeti duže od 100 godina. To su samo neki od podataka dobivenih u UN-ovoj simulaciji "Svjetska populacija 2300. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U nekim krajevima svijeta očekuje nas iznimno velik porast broja stanovništva. Klimatske promjene, migracije i niz drugih faktora utjeću na promjenu karte svijeta," kazao je Joseph Chamie, direktor Ureda za populaciju pri UN-u.

Prema projekciji UN-a najviše problema očekuje Europljane. Na 1.000 današnjih stanovnika Starog kontinenta za 100 godina broj će se smanjiti na 232. U iduća tri stoljeća broj Nijemaca smanjit će se na nekoliko milijuna. U velikoj opasnosti su i Rusi, Talijani i Španjolci. Za 300 godina njihov će broj iznosti tek jedan posto današnje populacije u te tri zemlje.

"Europska obitelj se smanjuje, što je zabrinjavajući podatak," dodao je Chamie. Za razliku od Europe broj stanovnika Sjedinjenih Država iz godine u godinu će rasti. Prema podacima UN-a SAD će za tri stoljeća udvostručiti broj stanovnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara