25 godina Upravnog suda

UPRAVNI sud je u 25. godišnjici postojanja u potpunosti informatiziran ali i sa gotovo 50 tisuća zaostalih predmeta, rečeno je danas prilikom obilježavanja četvrt stoljeća od početka rada tog suda.

Predsjednik Upravnog suda Mladen Turkalj rekao je da su se zaostaci u sudu koji nadzire zakonitost rada uprave počeli gomilati nakon 1994. i to zbog tužbi veznih uz statusna prava građana, najprije radi utvrđivanja državljanstva, a potom statusa ratnih vojnih invalida.

Turkalj je kazao da je rad Suda u potpunosti informatiziran, pri čemu je posebice istaknuo da je informatiziran cijeli postupak upravljanja spisima i njihove dodijele u rad sucima.

Napomenuo je da je u deset mjeseci ove godine riješeno 12 tisuća predmeta, odnosno 27 posto više nego u istom razdoblju lani kada je riješeno 10 tisuća.

Unatoč tome u ukupnom zbroju samo je četiri posto manje zaostataka jer je Sud i dalje opterećen s gotovo 50 tisuća zaostalih predmeta, kazao je Turkalj.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić rekao je da ti podaci potvrđuju njegovo stajalište da većina sudaca svoj posao radi savjesno i odgovorno.

Suci godišnje riješi više od 2,5 milijuna predmeta, no glavni je problem u godišnjem prilivu od 1,5 milijuna predmeta i isto toliko zaostalih predmeta, kazao je.

Kad bi se suci posvetili rješavanju samo starih predmeta novi bi predmeti postali stari, rekao je Crnić, otklanjajući tako od sudstva odgovornost za stanje u pravosuđu.

´Za stanje u pravosuđu nije kriva ni vladavina HDZ-a, ni vladavina SDP-a ali se problemi uvijek adresiraju aktualnoj vlasti´, rekao je Crnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade Goran Granić rekao je da je probleme najlakše seliti drugima, u ovom slučaju sa sudbene na izvršnu vlast, ali da ih se tako ne može riješiti.

´Građani ne uživaju ustavom zajamčenu pravnu sigurnost dokle god ima milijun i pol neriješenih predmeta´, rekao je.

Pretpostavka za smanjene broja predmeta pred Upravnim sudom je modernizacija državne uprave koja je neobrazovana i neorganizirana, zaključio je Granić, najavljujući reforme i na tom području.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović nije se složila s Crnićevom ocjenom da za stanje u pravosuđu nije kriva ni vladavina HDZ-a ni vladavina HDZ-a. Rekla je da je pravosuđe u problemima upravo zbog odnosa bivše vlasti prema njemu, te da je sadašnjoj vlasti sve ´došlo na naplatu´.

´Ova je vlast, za razliku do bivše, djelatno pokazala da joj je uistinu stalo da se problemi u pravosuđu riješe´, rekla je.

Uz napomenu da je pravosudna reforma u punom zamahu, kazala je da su tijekom ove godine po prvi put popunjena prazna sudačka mjesta za koja ranije nije bilo novaca, te da je započela davno najavljena stalna edukacija sudaca.

´U proračunu za iduću godinu za pravosuđe je osigurano gotovo 20 posto više sredstava, što se još nikada nije dogodilo, a procesni zakoni koji su kočili učinkovitost pravosuđa su izmijenjeni ili je njihova izmjena u tijeku´, rekla je ministrica pravosuđa prilikom obilježavanja 25. godišnjice Upravnog suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara