25 poginulih u novim eksplozijama u Istanbulu

25 poginulih u novim eksplozijama u Istanbulu

DVA kamiona krcata eksplozivom eksplodirala su ispred britanskog konzulata i ispred zgrade HBSC banke u Istanbulu. Prema posljednjim informacijama 25 osoba je poginulo, a oko 390 ih je ranjeno.

Prema službenim podacima, u razmaku od pet minuta, oko 11 sati po lokalnom vremenu eksplodirala su dva kamiona krcata eksplozivom.

Turski ministar pravosuđa Cemil Cicek ranije je izjavio novinarima u Ankari kako su napade izveli samoubojice koristeći se automobilima-bombama.

Jedna je eksplozija odjeknula ispred britanskog konzulata - javlja CNN Turk. U toj eksploziji poginulo je najmanje 14 ljudi, a dio britanskog konzulata je uništen - javlja AP.

Druga eksplozija oštetila je upravnu zgradu globalne HSBC banke, gdje je poginulo najmanje troje ljudi, a NTV javljaju o razasutim dijelovima tijela. Slike s mjesta događaja prikazuju ljude oblivene krvlju i prekrivene prašinom.

Navodno su odjeknule su još dvije eksplozije, od kojih je jedna u azijskom dijelu grada, no zasad su potvrđene samo dvije.

Koliko je eksplozija odjeknulo gradom ne zna se točno, a zbrku oko broja eksplozija izazvali su brojni telefonski pozivi službama sigurnosti što su ih upućivali ljudi koji su čuli odjeke i pozivali iz više dijelova grada, javlja turska agencija Anadolija, prema kojoj su grad potresle dvije eksplozije.

Turska burza zaustavila je rad, a eksplozije su uzdrmale i ostale europske burze.

BBC javlja kako u većem dijelu Istanbula nema struje i ne rade telefoni. Jack Straw, britanski ministar vanjskih poslova, izjavio je za BBC kako su eksplozije slične napadima terorističke organizacije Al-Qaide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oko britanskog konzulata vlada kaos, vozila Hitne pomoći ne mogu doći do mjesta eksplozije", rekao je učitelj u školi koja se nalazi do konzulata.

U subotu je u eksplozijama ispred dviju sinagoga u Istanbulu poginulo 25 ljudi, uključujući dvojicu bombaša samoubojica.

Britanski konzulat bio je metom terorističkog napada u travnju ove godine, tada nije bilo žrtava.

Al-Qaida i IBDA-c preuzeli odgovornost za eksplozije

Anonimni dojavljivač preuzeo je u pozivu upućenom turskoj agenciji Anadoliji odgovornost za bombaške napade na britanske interese u Istanbulu u ime terorističke mreže Al-Qaide i jedne male turske islamističke oganizacije, objavio je Turski CNN.

"Napadi su zajednička akcija Islamske fronte boraca Velikog Orijenta (IBDA-C) i Al-Qaide", rekao je dojavljivač i najavio nove napade na "masonske mete".

Obje skupine preuzele su odgovornost i za bombaške napade na dvije istanbulske sinagoge u kojima je prošle subote poginulo 25 ljudi.

Turska policija objavila je kako ne vjeruje da je ta turska skupina sposobna izvesti napade tog tipa, prenosi Turski CNN.

CNN

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara