28. Cesari: Osam žena protiv pijanista i svećenika

FRANCUSKI film ´Osam žena´ Francoisa Ozona suočit će se u subotu s ´Pijanistom´ Romana Polanskog i hrabrim svećenikom iz filma ´Amen´ Coste Gavrasa na 28. dodjeli nagrada Cesar, trofeja kojima se odaje priznanje godišnjoj filmskoj produkciji u Francuskoj.

Ovi Cesari, koje dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i tehnika, održat će se u znaku žalosti zbog smrti njihova predsjednika Daniela Toscana du Plantiera koji je 18. veljače preminuo u Berlinu u 61. godini.

On je 24. siječnja, kao što je to imao običaj činiti godinama, kao predsjedavatelj Unifrancea, tijela zaduženog za širenje francuske filmske industrije izvan francuskog teritorija, otkrio kandidate za 2003. godinu kazavši: ´Ima ih za sve ukuse´.

Pet djela nominirana u kategoriji ´najbolji francuski film godine´ pokazuju tu raznolikost. Tu su još i komedija za široki ukus publike ´Španjolska gostionica´ Cedrica Klapischa, dokumentarac ´Biti i imati´ Nicolasa Philiberta i vježba filmske virtuoznosti ´Osam žena´ Francoisa Ozona te dvije povijesne drame ´Amen´ Coste Gavrasa i ´Pijanist´ Romana Polanskog.

Ovdje se susreću pomirene ambicije autora i komercijalnog uspjeha među kojima se najviše ističe djelo Nicolasa Philiberta, jedan od najvećih uspjeha protekle sezone (1,6 milijuna gledatelja).

´Osam žena´, krimi-komedija Francoisa Ozona koja veliča osam francuskih glumica Virginie Ledoyen, Ludivine Sagnier, Firmine Richard, Daniele Darrieux, Fanny Ardant, Juliette Binoche, Isabelle Huppert i Catherine Deneuve), skupila je 12 nominacija postavivši se tako ispred ´Amena´ (1,3 milijuna gledatelja) i ´Pijanista´ (1,5 milijuna gledatelja).

Iako su Cesari ponekad zanemarivali komercijalne produkcije (prva dva dijela filma ´Taksi´ potpuno su ignorirani) to se neće dogoditi ove godine gdje se u užem izboru nalaze dva uspjaha s kinoblagajni: ´Španjolska gostiona´ i ´Asterix i Obelix: misija Kleopatra´ Alaina Chabata (14,5 milijuna gledatelja), nominirani u četiri kategorije.

Osim nekoliko zvučnih imena - Daniel Auteuil kao najbolji glumac, Jamel Debbouze u sporednoj ulozi, Ardant, Binoche, Huppert u kategoriji glumica - 3200 profesionalaca, članova žirija, znali su prepoznati neka posebna imena i djela. To je djelo ´Sjećati se lijepih stvari´, prvi film glumice Zabou Breitman, koji nominacije duguje svojim glavnim glumcima (nepoznati Bernard Capman i Isabelle Carre), a film je nominiranom i u kategoriji ´najboljeg prvog igranog filma´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara