30 godina hidroelektrane Orlovac

U RUDI pokraj Sinja danas je prigodno obilježena 30. obljetnica uspješnog rada hidroelektrane Orlovac jedne od najvećih u Hrvatskoj, čija je snaga 237 megavata, a koja je u proteklih 30 godina proizvela više od 10.000 gigavatsati struje.

Na svečanosti, kojoj su, uz HEP-ovce zajedno s predsjednikom Uprave Ivom Čovićem, bili nazočni i nekadašnji izvođači radova, projektanti, lokalne vlasti i drugi, pušten je u rad obnovljeni sustav regulacije, nadzora i upravljanja elektranom u što je uloženo 15 milijuna kuna.

Direktor "Orlovca" Joško Kvasina rekao je kako je to najsuvremenije tehnološko rješenje u svijetu te je najavio nove zahvate u cilju poboljšanja rada i povećanja proizvodnje struje u toj elektrani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostrana akumulacija Buško Blato, obujma 800 milijuna prostornih metara vode, koja tunelom kroz Kamešnicu dugim 12 kilometara dolazi do turbina u Rudi, nalazi se na teritoriju BiH, što cijelom objektu daje posebno značenje, kazao je Ivo Čović.

Već u ovoj godini počet će radovi na poboljšanju vododrživosti akumulacije Buško blato, u što će HEP uložiti oko 7 milijuna kuna. To će omogućiti povećanje proizvodnje struje za daljnjih 25 do 30 gigavatsati godišnje, rečeno je na današnjoj svečanosti u Rudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara