38 posto hrvatskih kućanstava jedva spaja kraj s krajem

Tekst: V.Š.
Foto: Ilustracija

VIŠE od polovice kućanstava smatra da je njihovo sadašnje financijsko stanje lošije nego prije godinu dana.

Prema istraživanju agencije GFK, tek šest posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, 38 posto kućanstava smatra da su ostali na istom, a za više od polovice kućanstava (56 posto) njihovo sadašnje financijsko stanje je lošije nego prije godinu dana.

19 posto smatra da će im se financije tijekom idućih 12 mjeseci promijeniti na bolje, 44 posto vjeruje da se neće mijenjati, 35 posto vjeruje da im biti još gore. Dva posto ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraženo uobičajenom prosječnom ocjenom od 1 do 5, financije hrvatskih kućanstva iznose tek 2,2.

Od europskih tranzicijskih zemalja najzadovoljniji svojim financijskim prilikama su Poljaci. Čak 15 posto njih smatra da im je bolje nego lani, 51 posto kaže da im je isto, 32 posto vjeruje da im je lošije, a dva posto ne zna. 

Najnezadovoljniji su Bugari. Tek dva posto njih smatra da im je bolje, 36 da im je isto, a čak 59 posto kaže da su im financijske prilike lošije nego lani. Tri posto ne zna.

Financijsko stanje ocijenjeno dvojkom

Česi, Hrvati i Poljaci iskazuju najveću nadu u bolju financijsku situaciju tijekom iduće godine (približno petina ispitanih), dok rumunjska kućanstva u najvećoj mjeri procjenjuju da će im biti još lošije. No, i više od trećine kućanstava u Hrvatskoj smatra da će im u sljedećoj godini financije biti još lošije.

94 posto Hrvata zamijetilo je povećanje cijena u prošlih godinu dana, a 86 ih očekuje da će rasti i u idućoj godini dana. Vezano s financijskim stanjem kućanstava, 42 posto štedi, 38 posto jedva sastavlja kraj s krajem, devet posto mora koristiti ili smanjivati dosadašnju štednju, a osam posto se zadužuje. Tri posto ne zna.

Izraženo uobičajenom prosječnom ocjenom od 1 do 5, financije hrvatskih kućanstava iznose tek 2,2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara