40. obljetnica Tehničkoga muzeja

TEHNIČKI muzej u Zagrebu, kulturna ustanova izvanredna značenja i jedinstvena u ovome dijelu Europe, proslavit će 14. siječnja četrdeset godina rada u tijeku kojih je Muzej posjetilo nekoliko milijuna posjetitelja.

Muzej je osnovan po uzoru na velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu. Zagrebački je općeg tipa, t.j. složeni muzej znanosti i tehnike, za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo jedno područje.

Ideja o osnutku zagrebačkoga Tehničkog muzeja poniknula je potkraj 19. stoljeća po uzoru na trgovačko-obrtničke muzeje u svijetu - muzej Hansa u Hamburgu, muzej India u Londonu i Musee Commercial u Bruxellesu.

Nakon osnutka Muzejskog odbora 1892. izrađena je sva potrebna dokumentacija, na osnovi koje Gradsko zastupstvo dodjeljuje i lokaciju Trgovačko-obrtničkom muzeju u Zagrebu koji je otvoren potkraj 1903. u zgradi današnjega Etnografskog muzeja.

Za Prvoga svjetskog rata deponiranjem zbirka prestaje rad Muzeja, zbog čega je i zatvoren 1919.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tek 1947. Muzej za umjetnost i obrt ponovno počinje akciju za osnivanje Muzeja tehnike u Zagrebu i 21. prosinca 1954. na prijedlog Savjeta za prosvjetu i kulturu, Odbor grada Zagreba donosi odluku o osnivanju Tehničkoga muzeja u Zagrebu, a 1959. dodijeljena mu je današnja lokacija na Savskoj cesti 18, na prostoru bivšeg Zagrebačkog zbora.

Prvi odjeli Tehničkog muzeja otvoreni su za javnost 14. siječnja 1963. te od tada Muzej djeluje kao ustanova od izvanredna značenja za grad Zagreb i Hrvatsku.

Muzej prikazuje neprekidan povijesni razvoj znanstvenih i tehničkih dostignuća kojima je čovjek nastojao svladati prostor i vrijeme, tražeći sredstva, putove i načine djelovanja na svijet koji ga okružuje.

Kao rođendanski dar Muzej će građanima i svim posjetiteljima 14. siječnja omogućiti razgledavanje Muzeja uz posebna stručna vodstva u Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarij, svaki sat (od 10 do 17 sati) te sudjelovanje na interakcijskoj izložbi 4. fizike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara