400.000 osoba u Hrvatskoj radi na crno

ČELNICI Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i tri partnerske središnjice, Sindikata usluga UNI-Cro, Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Matice hrvatskih sindikata javnih službi (MHSJS), na konferenciji za novinare predstavili su zajedničku kampanju "Stop radu na crno" i istoimeni letak.

Početak ove kampanje prvi je korak u poticanju učinkovitije borbe protiv sive ekonomije u godini koju je SSSH proglasio godinom borbe protiv rada na crno. Rad na crno tradicionalno je prisutan u graditeljstvu, trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, no prisutan je i u uslužnom sektoru, malim i srednjim poduzećima i obrtima.

Radom na crno sve su više obuhvaćeni i visokoobrazovani radnici, a prema procjeni SSSH oko 400.000 osoba u Hrvatskoj nije prijavljeno, ne prima plaću ili im se dio plaće isplaćuje 2na ruke", ne prima plaću za prekovremeni rad ili radi duže radno vrijeme od vremena propisanog Zakonom o radu.

Vesna Dejanović, predsjednica SSSH, Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata usluga Uni-Cro, Zdenko Mučnjak, predsjednik HUS-a, i Zdenka Gizdić, predsjednica MHSJS-a, suglasni su kako je rad na crno jedna od najvećih kočnica razvoja gospodarstva, ali i veliki problem hrvatskog društva u cjelini.

Čelnici su, među ostalim, naveli procjenu prema kojoj državni proračun godišnje gubi oko 7 milijardi kuna zbog rada na crno, koji istovremeno utječe na povećanje socijalnih izdataka države. Zbog njih država uvodi povećane poreze koji najviše opterećuju siromašnije građane ili dovode do novih zaduživanja koja opterećuju buduće generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad na crno ugrožava ravnopravnost svih sudionika tržišne utakmice jer su poslodavci koji u cijelosti prijavljuju rad svojih radnika dovedeni u neravnopravni položaj u odnosu na one poslodavce koji ne prijavljuju svoje radnike, ne isplaćuju im plaću ili im dio plaće isplaćuju na ruke.

Rad na crno tako oštećuje državni proračun, a radnicima onemogućuje uživanje u plodovima svoga rada.

Pozivom na besplatan telefon 0800 200 004 svaki dan od 10 do 14 sati, radnici će moći i anonimno prijaviti rad na crno, a ukoliko žele SSSH će podnijeti prijavu Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

S druge strane, namjera je ove kampanje potaknuti Hrvatsku udrugu poslodavaca da iz svojih redova isključi članice koje ne prijavljuju svoje radnike, a Vladu da poduzme odlučne korake u realizaciji usvojenih mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara