59. OBLJETNICA JAPANSKE KAPITULACIJE: TROJE JAPANASKIH MNISTARA NA SPORNOME SVETIŠTU YASUKUNI

Troje japanskih ministara u nedjelju se u Tokiju, na 59. obljetnicu japanske kapitulacije, poklonilo poginulima u ratu na svetištu Yasukuni, gdje su pokopane i neke ozloglašene ličnosti japanskog vojnog režima tijekom II. svjetskog rata, a što osuđuju i Japanu susjedne azijske zemlje. L

U tom tokijskom šintoističkom svetištu svake se godine obilježava sjećanje na vojnike poginule za domovinu, a ove je godine to osobito važno zbog sudjelovanja japanskih vojnika u humanitarnoj misiji u Iraku, što je najopasnija prekomorska misija od rata.

Ministar trgovine Shoichi Nakagawa, ministar poljoprivrede Yoshiyuki Kakei i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za javnu sigurnost Kiyoko Ono odali su počast žrtvama pokopanima na svetištu, a učinio je to i guverenr Tokija Shintaro Ishihara, uz brojne ratne veterane i stotine drugih Japanaca.

Yasukuni je grobnica podignuta u spomen na 2,5 milijuna Japanaca poginulih u ratovima od 1853. godine, a među njima je i 14 osoba proglašenih ratnim zločincima, poput generala Hideki Toja, premijera za vrijeme vojnog režima od 1930. do 1940. godine,.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Junichiro Koizumi, koji je uvrijedio azijske susjedne zemlje svojim prijašnjim posjetom svetištu, obilježio je obljetnicu završetka rata na odvojenim svjetovnim ceremonijama.

Koizumi, koji se zadnji put obreo u Yaukuniju 1. siječnja, obećao je ovoga tjedna ponovo pohoditi svetište iduće godine, ali izbjegava 15. kolovoza, kako ne bi uvrijedio azijske zemlje koje su bile žrtve japanske vojne agresije.

(Hina) xrt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara