65 posto više ubojstva u odnosu na 2003.

65 posto više ubojstva u odnosu na 2003.

U PRVIH osam mjeseci 2004. godine u Hrvatskoj su se dogodila 63 ubojstva, što je u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini povećanje za čak 65 posto. Slavonija drži rekord po broju tzv. običnih ubojstva te po broju višestrukih ubojstava.

Pregledom novinskih arhiva Večernji list došao je do zaključka da se u Slavoniji dogodilo najviše ubojstava. Na tom području dogodilo se čak šest od sedam ovogodišnjih dvostrukih ubojstava te jedno trostruko.

Tijekom cijele 2003. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 67 ubojstava, što je bio najmanji broj ubojstva u zadnjih nekoliko godina. U policiji su vrlo optimistični i vjeruju da ove godine broj ubojstava neće prijeći prosjek od prijašnjih godina, koji se kreće između 70 i 80 ubojstava godišnje. Iako se ovi podaci čine alarmantnima, u policiji tvrde da se Hrvatska ubraja među zemlje u kojima se građani najrjeđe međusobno ubijaju.

U policiji su vrlo zadovoljni postotkom razrješavanja ovogodišnjih ubojstava. Statistike pokazuju da su od 63 ubojstva ostala neriješena samo tri, među kojima je dvostruko ubojstvo u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prijašnje godine u 2004. je zabilježen pad drugih teških kaznenih djela za oko 5 posto. Tako je u prvih osam mjeseci zabilježeno oko 10 posto manje pokušaja ubojstva, silovanja je manje za 30 posto, dok je pokušaja silovanja manje je 26 posto.

Broj razbojstava povećan je za 40 posto. Trend rasta razbojstva kontinuirano se nastavlja iz godine u godinu. Usporedbe radi, tijekom 1999. zabilježena su 622 razbojstva, a 2003. njih čak 1131.

U prvih osam mjeseci 2003. zabilježen je porast kriminala za oko od 9 posto, dok je godišnji hrvatski prosjek oko 4 posto. Stručnjaci ovogodišnji porast kriminala pripisuju smjeni vlasti, odnosno tvrde da je učinkovitost policije nakon izbora smanjena zbog isčekivanja kadrovskih smjena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara