69 hrvatskih vojnika otputovalo u Afganistan

MINISTARSTVO obrane (MORH) izvijestilo je u petak da je iz zrakoplovne baze Pleso vojnim zrakoplovom prema Afganistanu otputovalo 69 hrvatskih vojnika.

Vojnici, 27 pripadnika 2. HRV OMLT (mentorskog tima) i 42 pripadnika 2. HRV INT TF (pješačkog voda), u Afganistanu će djelovati u neborbenim zadaćama u sklopu međunarodne mirovne misije ISAF.

Nakon što se vojnici kroz idućih nekoliko dana smjeste u Afganistanu, očekuje se povratak kontigenta hrvatskih vojnika koji je u misiju otišao u srpnju prošle godine, doznaje Index iz ureda za odnose s javnošću MORH-a.

Mandat misije ISAF određen je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1386 od 20. prosinca 2001. godine i Vojnotehničkog sporazuma s prijelaznom vladom u cilju stabilizacije područja grada Kabula i stvaranja stabilnog okruženja za djelovanje afganistanske prijelazne Vlade.

Proširenje misije (Rezolucija Vijeća sigurnosti 1510/2003) odnosi se na inicijalno raspoređivanje provincijskih rekonstrukcijskih timova u 8 većih gradova diljem zemlje sa zadaćom stabilizacije, a potom povezivanje mirovnih snaga kroz uporabu pokretnih vojnih postrojbi.

Hrvatska ja prve vojnike u ISAF-ovu misiju poslala 2003. godine kada je u Afganistan otišao jedan vod Vojne policije.

Prošlog ljeta hrvatski kontingent pojačan je s još 42 pripadnika voda namjenski organiziranih snaga, 19 pripadnika operativnog mentorskog tima za vezu - OMLT i 8 vozača.

I.K.
Foto: MORH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara