70 godina caritasa zagrebačke nadbiskupije

Humanitarnim koncertom "70 godina Caritasa 70 godina povjerenja" Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježit će 70 godina djelovanja, najavila je na današnjoj konferenciji za novinstvo ravnateljica toga Caritasa Jelena Brajša.

Kako je pojasnila, riječ je o koncertu na kojemu će nastupiti poznati estradni umjetnici, a održat će se 4. listopada u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Caritas danas u svojim ustanovama na području Zagrebačke nadbiskupije skrbi za oko 400 djece (od kojih je 120 teško bolesno, a stotinjak ih je s posebnim potrebama), zatim za oko 200 starih ljudi, te 50-ak beskućnika, napomenula je Brajša. Dodala je i kako je Caritas preuzeo i privremenu brigu za 20 studenata iz Srbije i Crne Gore koje je Hrvatska matica iseljenika pozvala da dođu studirati u Hrvatsku, ali se pojavio problem oko njihova smještaja, budući da još nije završilo uređivanje studentskog doma u kojemu su oni trebali biti smješteni.

Ovogodišnja je proslava usmjerena širenju i boljem radu župskih Caritasa, izjavila je Brajša.

Godine 1933. vrativši se sa studija iz Rima, mladi svećenik Alojzije Stepinac (1898.-1960.) donio je u Zagreb ideju o karitativnom djelovanju laika unutar Katoličke crkve, podsjetila je Brajša. Dodala je kako je time Stepinac samo podsjetio na Kristovo naučavanje staro gotovo dvije tisuće godine o tome kako je potrebno da pomažemo jedni drugima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ustvrdila je Brajša, taj se prvi Caritas, koji je djelovao i u ratnim godinama, održao samo do 1946. kada ga tadašnje vlasti zabranjuju. No, po njezinim riječima, to je bio samo vanjski znak, budući da Caritas od tada pa do 1966./1967., kada mu je opet omogućeno djelovanje, djeluje ilegalno.

Godine 1990. dolazi do ponovnog preokreta u radu Caritasa kada se djelovanje opet pretvara u ono ratno, a tijekom rata djelatnost je Caritasa znatno izmijenjena, pojasnila je Brajša. To je razdoblje Caritas jako dobro podnio i niti u jednom trenutku nije se našla osoba koja je gladovala, rekla je Brajša i dodala kako je to vrijeme kada su donacije Caritasa znatno obogatili naši ljudi koji žive u inozemstvu.

Misa zahvalnica u prigodi obilježavanja 70 godina Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bit će održana u zagrebačkoj katedrali 9. listopada, rekla je Brajša.

(Hina) sdju az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara