700. obljetnica Janjeva

Proslava 700. obljetnice prvoga pisanog spomena Janjeva počet će 6. prosinca u zagrebačkoj katedrali, na blagdan sv. Nikole, zaštitnika Janjeva.

Svečanu večernju euharistiju, kako je najavila Ika, predvodit će zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Na misi će zbor sačinjen od članova zbora ´Janjevo´ iz Zagreba i župnog zbora ´Sv. Cecilija´ iz Kistanja pjevati ´Krunidbenu misu´ W. A. Mozarta pod ravnanjem Paške Đeldića i uz orguljsku pratnju Hvalimire Bledšnajder.

Janjevo, najstarija hrvatska dijaspora, koja se prvi put posredno spominje 1303. u pismu pape Bendikta XI. barskom biskupu Marinu, proslavlja sljedeće godine 700. obljetnicu prvoga pisanog spomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi ta obljetnica bila proslavljena na što dostojanstveniji način, janjevačke udruge, u zajedništvu s janjevačkim svećenicima, utemeljile su Organizacijski odbor koji je osmislio program proslave.

Proslava, zamišljena kao ´Godina Janjeva´, 1. veljače 2003. nastavit će se u Dubrovniku gdje će uoči Sv. Vlaha biti organiziran ´Dan Janjeva u Dubrovniku´, za 9. svibnja predviđa se slavlje u samom Janjevu, a 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa kad Janjevci slave zanatlijski dan, slijedi proslava u Kistanjama.

Vrhunac proslave je u prosincu 2003. kada će se u Zagrebu održati ´Tjedan Janjeva´, u tijeku kojega će biti priređen znanstveni simpozij o povijesti Janjeva te predstavljena etnografska baština Janjevaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara