750 milijuna eura kazne: Berlusconi proglašen krivim za korupciju!

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

TALIJANSKI sud proglasio je premijera Silvia Berlusconija krivim u korupcijskom skandalu iz 1990. godine kada je njegova kompanija Fininvest željela kupiti izdavačku kompaniju Mondadori, za što mora platiti 750 milijuna eura.

Administrativni sud u Milanu donio je presudu po kojoj je talijanski premijer proglašen "suodgovornim" u slučaju korupcije, jer je bio na čelu tvrtke Fininvest koja je nezakonito preuzela izdavačku kuću Mondadori. Zbog toga tvrtka Fininvest mora platiti svotu od 750 milijuna dolara tvrtki CIR koja je tada također bila u utrci za kupnju Mondadorija.

Tvrtka Fininvest proglasila je presudu nepravednom i najavila žalbu, dok su novine "Il Giornale" koje su u vlasništvu Berlusconijeve obitelji nazvale su kaznu "atomskom bombom" koja će "Fininvest baciti na koljena".

Ova presuda donesena je dvije godine nakon što je Berlusconijev bivši odvjetnik Cesare Previti osuđen zbog podmićivanja suca koji je trebao presuditi u korist kompanije Fininvest u istom slučaju.

Preuzimanje Mondadorija 1990. godine oblikovalo je talijansku medijsku scenu i učvrstilo Berlusconijevo carstvo što ga je učinilo jednim od najutjecajnijih ljudi u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara