77. svečana dodjela Oskara u brojkama

Na svečanoj 77. dodjeli Oskara u Los Angelesu u noći s nedjelje na ponedjeljak, "Avijatičar" Martina Scorsesea s 11 nominacija bit će vodeći film po broju kategorija za koje se natječe, a ove je godine najviše crnih glumaca nominirano za najbolje uloge njih četiri.

S 11 nominacija Scorseseov "Avijatičar" zaostaje za "Titanicom" Jamesa Camerona iz 1997., koji je bio nominiran u 14 kategorija i uspio osvojiti njih 11, što je do danas ostao rekord. No s 14 nominacija u natjecanje je 1950. ušlo i remekdjelo "Eva" Josepha Mankiewicza.

"Prohujalo s vihorom" (1939.), "Mary Poppins" (1964), "Tko se boji Virginije Woolf" (1966.) i "Forrest Gump" (1994.) ušli su u natjecanje s po 13 nominacija.

Sam redatelj Scorsese već je šest puta bio nominiran za Oscara ali ga dosad nije i osvojio. Ovo mu je 5. put da se natječe za Oscara za najbolju režiju.

Dva su glumca ove godine nominirana u dvije kategorije. Prvi je crni glumac Jamie Foxx koji se istodobno natječe za Oskara u kategoriji najbolje muške glavne uloge (pjevača Raya Charlesa u filmu "Ray") te za najbolju sporednu ulogu (taksista u filmu "Collateral").

Druga osoba nominirana u dvije kategorije je holivduski veteran Clint Eastwood, u selekciji za najboljeg režisera i najboljeg glumca u filmu "Djevojka od milijun dolara".

Foxx je tek 10. glumac u povijesti Oskara nominiran u dvije kategorije. Prije njega to su bili Jessica Lang 1982. (kada je osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu), Sigourney Weaver 1988. (ostala bez nagrade), zatim Holly Hunter 1993. (dobila je nagradu za najbolju ulogu), te Emma Thomson i Julianne Moore 2002. (nijedna tada nije primila nagradu).

Četiri od pet glumaca koji se natječu za Oskara u kategoriji najboljeg glumca tumače stvarne osobe. Jamie Foxx tumači Raya Charlesa, Johnny Depp pisca Jamesa Matthewa Barriea (autora Petera Pana), Leonardo DiCaprio glumi Howarda Huguesa, a Don Cheadle ruandskog hotelijera Paula Rusesabagina.

Samo Clint Eastwood tumači fiktivan lik.

Hilary Swank, nominirana u kategoriji za "najbolju glumicu" za ulogu boksačice u filmu "Djevojka od milijun dolara", jedina je ovogodišnja glumica koja je već dobila tu nagradu (2000. za "Boys Don't Cry"). Ona je i jedina žena ikad izabrana za ulogu boksačice.

Prvi put u igri su četiri crna glumca: Jamie Foxx za "Ray" i za "Collateral", zatim Sophie Okonendo i Don Cheadle za ulogu u filmu "Hotel Rwanda", te Morgan Freeman za "Djevojku od milijun doalra".

Deset od dvadeset glumaca i glumica prvi se put natječu za Oskara.

Kolumbijska glumica Catalina Sandino Moreno, nominirana za Oskara za najbolju glumicu u filmu "Marija milosti puna" 25. je glumica (ili glumac) koja ne glumi na engleskom jeziku. Dosad je Oskara ponijelo samo troje glumaca koji nisu govorili engleskim jezikom: Talijanka Sofia Loren, 1961. proglašena najboljom glumicom u filmu "La Ciociara" te njezin sunarodnjak Roberto Benigni, dobitnik Oskara za najboljeg glumca 1998. u filmu "Život je lijep". Treći je Portorikanac Benicio del Toro koji je dobio Oskara za sporednu ulogu 2000. za ulogu policajca u filmu "Traffic" (govorio je španjolskim jezikom).

Oskara za najbolju glavnu ulogu 1959. i najbolju žensku sporednu ulogu 1996. dobile su strane glumice, Francuskinje Simone Signoret i Juliette Binoche, ali one su glumile na engleskom jeziku.

(Hina) xrt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara