8. Memorijal hrvatskog medaljerstva

U osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti večeras je otvoren 8. Memorijal Ive Kerdića triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike.

Memorijal, koji je prvi put održan 1980. godine, ove godine okuplja 36 autora, hrvatskih kipara koji se bave medaljerstvom i malom plastikom, s više od 150 djela, a kao gostujući autor predstavljen je vukovarski kipar Brane Crlenjak, koji se medaljerstvom bavi gotovo pola stoljeća.

Sastavni dio izložbe je i postav "Američke medalje Ivana Meštrovića", koje je hrvatski iseljenik u SAD-u Mile Milković darovao muzejskim ustanovama u Splitu, Vukovaru i Zagrebu, a u osječkoj Galeriji izložene su medalje iz zbirke vukovarskog Gradskog muzeja.

Izbornica Memorijala Vesna Mažuran-Subotić kazala je kako je autore i radove birala po kriteriju raznolikosti, nastojeći da izložba prikaže sve postojeće segmente medaljerstva i male plastike, od recentnih do tradicionalnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Memorijal Ive Kerdića" otvorila je pomoćnica ministra kulture Branka Šulc ističući kako priredba stvara ozračje sve bolje prezentacije ovog dijela kiparstva te ujedno prikazuje i nove smjerove razmišljanja i kreativnosti hrvatskih umjetnika.

Uz ovo Ministarstvo održavanje Memorijala pomogli su Osječko-baranjska županija, grad Osijek i brojni sponzori.

Ivo Kerdić, medaljer i kipar rođen je u Davoru 1881. a umro u Zagrebu 1953. Posebno se istaknuo u sitnoj plastici-medaljerstvu, autor je više od 400 medalja, izvedbi djela sakralnog i prigodnog sadržaja i u grobnoj plastici. Školovao se u Zagrebu i Beču.

(Hina) xivuč ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara