80 posto učenika obrtničkih škola ne razumije niti osnovne pojmove o novcu

Ilustracija: Shutterstock, Banka.hr

OBRTNIČKE škole najgore su po financijskoj pismenosti jer 80 posto njihovih učenika ne razumije niti osnovne pojmove o novcu, pokazuje svjetsko istraživanje PISA 2012.

"Rajčice se na tržnici mogu kupiti na kilograme ili u sanduku: 5,75 kune za kilogram i 50 kuna za sanduk s 10 kg. Sanduk rajčica isplativije je kupiti nego rajčice po kilogramu. Zašto?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to pitanje nije znalo odgovoriti 30 posto gimnazijalaca, skoro 60 posto učenika koji polaze umjetnički program, a najporazniji su rezultati učenika obrtničkih škola: preko 80 posto njih ne razumije niti osnovne pojmove o novcu, pokazuje istraživanje OECD-a PISA 2012 o financijskoj pismenosti u hrvatskim srednjim školama.

PISA (Programme for International Student Assessment) najveće međunarodno obrazovno istraživanje OECD-a ispituje financijsku pismenost u 18 zemalja sudionica među kojima i 1.145 hrvatskih učenika iz 163 srednje škole. U posljednjih šest godina, prema podacima Hrvatske obrtničke komore, nestalo je 22.000 obrta i oko 50.000 radnih mjesta.

Ako velika većina 15-godišnjaka ne razumije osnovne pojmove o novcu i najjednostavnije financijske transakcije, u hrvatski obrazovni sustav što prije treba uvesti financijsko obrazovanje učenika, ali i stručno usavršavanje nastavnika kako bi se osnovne i srednje škole mogli nositi sa sve više financijskih informacija koje ih okružuju, stoji u preporukama OECD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara