83 zastupnika izglasalo zabranu okupljanja na Markovu trgu

HRVATSKI sabor danas je izglasao izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se zabranjuju javna okupljanja na Markovu trgu, ovaj put uz potrebnu, kvalificiranu većinu.

Za izmjene Zakona, kojima se zabranjuju okupljanja u krugu od najmanje sto metara od sjedišta najviših državnih tijela, među kojima su Sabor, Vlada i Ustavni sud koji se nalaze na Markovu trgu, glasovalo je 83 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a 29 protiv.

Sabor je spomenute izmjene donio sredinom srpnja, ali s nedovoljnih 76 glasova, a riječ je o tzv. organskom zakonu za koji je potrebna kvalificirana većina (najmanje 77 glasova).

Nedugo potom SDP, HHO i još neke građanske udruge obratile su se Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti spomenutih izmjena, a Sud ih je nedavno ukinuo, uz obrazloženje da nisu donesene kvalificiranom većinom.

Ustavni je sud odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine.

Uz ocjenu da je riječ o restriktivnom zakonu koji narušava demokratska prava građana na javna okupljanja i prosvjede, ali i tradiciju da se svi nezadovoljni mogu okupiti na Markovu trgu kako bi bili što bliže uhu vlasti, oporbeni SDP, HNS, HSS i IDS nisu podržali zakonske izmjene.

SDP-ovci su išli i korak naprijed, pa su sinoć najavili i podnošenje ustavne tužbe, ovaj put ne zbog procedure donošenja izmjena, već zbog njihova sadržaja.

Sabor je ratificirao i nekoliko međunarodnih protokola i ugovora, među kojima i protokole o osnivanju Međunarodnog fonda za naknadu štete zbog onečišćenja uljem, te onog kojima se mijenja Međunarodna konvencija o ograničenju odgovornosti za pomorske tražbine.

Ratificirano je i nekoliko ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, među inima i onaj za projekte tehnološkog razvoja.

Donešen novi Zakon o sudovima

Hrvatski je sabor donio novi Zakon o sudovima, a Vladinim je amandmanom utvrđeno da se pri imenovanju sudaca mora voditi računa o zastupljenosti nacionalnih manjina, sukladno Ustavnom zakonu o manjinskim pravima.

Kandidati za suce ubuduće će, tako, u svojim kandidaturama moći navesti svoju nacionalnu pripadnost, pozivajući se na prava iz Ustavnog zakona.

Novim zakonom osniva se pravosudna inspekcija, koja će nadzirati sudsku i pravosudnu upravu te osiguravati neometan rad sudova.

Svi suci morat će podastrijeti podatke o svojoj imovini, stalno se profesionalno educirati, a njihov će se rad ocjenjivati tajnim glasovanjem na matičnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U cilju otvaranja sudova prema javnosti, ustrojit će se glasnogovornici sudova, a Zakonom se otvara mogućnost osnivanja specijaliziranih sudova i zabranjuje svaki pokušaj utjecaja na sudske odluke.

Uvodi se institut prava na suđenje u razumnom roku na način da se građani, nezadovoljni dugotrajnošću sudskog postupka, mogu žaliti neposredno višem sudu, sve do Vrhovnog.

Sabor je izmijenio Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima, čime je uvedena obveza novčarskih ustanova da svoje djelatnike zaštite neprobojnim pregradama, da dojavne sustave spoje na centralni sustav, dok se svaki prijevoz novca iznad 800 tisuća kuna mora obavljati blindiranim vozilom.

Za transport iznosa većeg od 150 tisuća kuna obvezno je koristiti GPS sustav, a policajcima je omogućeno da ulaze u novčarske ustanove i nadziru poštuju li one spomenute mjere.

Prihvaćenim izmjenama Zakona o upravnim pristojbama, povećane su pristojbe za osnivanje stanica za tehnički pregled vozila, autoškola i centara za sigurnu vožnju.

Podršku saborske većine dobio je i novi Zakon o elektroničkoj ispravi, koji bi trebao ojačati pravnu sigurnost u elektroničkom poslovanju.

Odbijen prijedlog izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava

Vladin prijedlog da se dio poslova iz djelokruga Ministarstva zdravstva prebaci u nadležnost Ministarstva obitelji nije danas dobio potrebnu kvalificiranu većinu od 77 saborskih zastupnika.

Za Vladin prijedlog izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave glasovalo je 74, a protiv je bilo 29 zastupnika.

Upravni i stručni poslovi oko zaštite obitelji, posvajanja i zanemarivanja djece, narušenih bračnih odnosa, itd. do daljnjega će tako ostati u nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Saborska većina prihvatila je novi Zakon o kemikalijama, kojim se postupanje s opasnim kemikalijama iz sustava gospodarstva ponovno vraća u sustav zdravstva.

Izmijenjen je i Zakon o vodama, po kojemu će se objediniti upravljanje vodama, a vode će se, umjesto na državne i lokalne, dijeliti na vode prvog i drugog reda.

Donesene su i izmjene Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, temeljem kojih će se uvesti, vodni doprinos, kojega će plaćati investitori prije izdavanja građevinskih dozvola.

Postojeća slivna naknada podijelit će se na naknadu za uređenje voda i naknadu za melioracijsku odvodnju i navodnjavanje.

Sabor je dao suglasnost na Statut Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara