89. OBLJETNICA SARAJEVSKOG ATENTATA

U subotu se navršila 89. obljetnica sarajevskog atentata na autrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophiu, čime je započeo I.

svjetski rat.L

Ta obljetnica međutim u subotu u Sarajevu uopće nije obilježena. Prije točno 89 godina, 28. lipnja 1914. godine u središtu Sarajeva hicima iz pištolja jedan od četiri atentatora Gavrilo Princip iz srpske terorističke organizacije 'Crna ruka' ubio je u središtu Sarajeva austrijskog nadvojvodu i njegovu suprugu.

Franz Ferdinand je kao glavni inspektor vojske na poziv austrijskog upravitelja Bosne generala Oskara Potoireka došao provesti inspekciju vojnih manevra koji su se održavali izvan Sarajeva. Prije toga protokolom je bio predviđen obilazak Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najprije je atentat na kraljevsko vozilo pokušao Nedjeljko Čabrinović koji je bacio bombu pogodivši princa Ferdinanda ravno u rame. Bomba se odbila iz jurećeg automobila i eksplodirala na cesti. Kraljevsko vozilo brzo se udaljilo a Franz Ferdinand i njegova supruga ušli su u Gradsku vijećnicu. Prema arhivskim navodima Austrougarski prijestolonasljednik nakon toga nije želio promijeniti plan obilaska Sarajeva ali je zbog sigurnosnih razloga bila dogovorena izmjena kretanja.

Nažalost vozač je krenuo u pogrešnom pravcu i prijestolonasljednik i supruga Sophia našli su se točno ispred Gavrila Principa. On je ispalio dva metka od čijih posljedica je kraljevski par kasnije preminuo. Sarajevski atentat bio je kasnije povod za izbijanje krvavog I. Svjetskog rata.

Na mjestu gdje je u Sarajevu ubijen bračni par Austrougarskog prijestolonasljednika prije nekoliko godina postavljeno je spomen obilježje.

(Hina) zkre sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara