90 uglednih odvjetnika optužilo Haaški sud da ugrožava Miloševićev život

90 uglednih odvjetnika optužilo Haaški sud da ugrožava Miloševićev život
OKO 90 pravnih stručnjaka iz 17 zemalja u utorak je pozvalo Ujedinjene narode (UN) da dozvole bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optuženom za ratne zločine, da se nastavi sam braniti pred Međunarodnim sudom u Haagu, tvrdeći da bi nametanje službenog branitelja protiv njegove volje predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Pravnici, profesori prava i međunarodni kazneni odvjetnici ustvrdili su u peticiji dužnosnicima UN-a da Milošević ima pravo da se brani sam pred sudom, usprkos zdravstvenim problemima sa srcem. Milošević se protivi postavljanju branitelja po službenoj dužnosti.

Bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark kazao je na konferenciji za novinare "da bolest ne ukida njegovo (Miloševićevo) pravo da se sam brani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U peticiji se također poziva na Miloševićevo privremeno puštanje na slobodu, kako bi mogao primiti odgovarajući medicinski tretman i upozorava da bi preuzimanje njegove obrane od strane branitelja po službenoj dužnosti samo povećalo Miloševićev visoki tlak i ugrozilo mu život.

Haški sud se u peticiji optužuje za pogoršanje Miloševićevih zdravstvenih problema time što ga nije privremeno oslobodio, što mu je dano kratko razdoblje za pripremu obrane, te predstavljanjem "neumjerene količine dokaza optužbe". Dodaje se da su ta tri faktora povećala razinu Miloševićeva stresa, "glavnog obarača njegove bolesti".

Miloševiću se sudi po 66 točaka optužnice za ratne zločine, uključujući i genocid. Suđenje je počelo u veljači 2002. i sada je zapelo na polovini procesa zbog njegovih zdravstvenih problema.

Suđenje bi trebalo opet početi 31. kolovoza, a očekuje se da će suci presuditi na dva načina kako bi ga ubrzali. Jedan je da prisile Miloševića da prihvati branitelja po službenoj dužnosti, a drugi je da razdvoje suđenje i da mu se odvojeno sudi za ratne zločine u Hrvatskoj, za zločine u Bosni i Hercegovini, te za one na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara