A. Klarić u Saboru: Razvijajte instituciju pučkog pravobranitelja

PUČKI pravobranitelj Ante Klarić pozvao je danas u Hrvatskom saboru na daljnji razvoj institucije pravobranitelja.

Razvijajte tu instituciju, neovisno hoću li biti na njenom čelu, jer mi uskoro istječe mandat, poručio je Klarić nakon što je Sabor raspravio njegovo Izvješće za 2003.

U ime brojnih građana, kojima je njegov Ured jedino mjesto na kojemu bez naknade mogu dobiti pravni savjet, Klarić je zatražio da se osiguraju bolji prostorni i financijski uvjeti za rad Ureda.

Upozorio je da se širi kategorija (siromašnih) hrvatskih građana koja nema novaca za odvjetničke urede i privatne ambulante.

Zastupnicima koji su Vladu pozivali da pravobranitelju, odnosno njegovu Uredu, osigurava bolje uvjete poručio je da to nije Vladino, nego pitanje Sabora čiji je pravobranitelj opunomoćenik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klarić je ostao pri stavu da bivši nositelji stanarskog prava koji su Hrvatsku napustili bez valjanog razloga i svojevoljno (da bi se pridružili neprijateljskim snagama ili izbjegli sudjelovanje u obrani Hrvatske) ne bi trebali imati pravo na bilo kakav oblik materijalne satisfakcije.

Takav stav i danas je zasmetao Milorada Pupovca (SDSS) koji je zapitao tko bi to ocjenjivao nečiju svojevoljnost, odnosno nepostojanje valjanog razloga.

O Klarićevu Izvješću Sabor će glasovati popodne.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara