Abas će izvršiti promjene u novoj palestinskoj vladi

Novoizabrani predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas namjerava u sljedećih nekoliko dana zatražiti od palestinskog premijera Ahmeda Koreija da formira novu vladu, piše u srijedu izraelski tisak.

Prema izvorima bliskim Abasu, na koje se poziva izraelski list Jerusalem Post, najmanje šestorica dosadašnjih palestinskih ministara ostat će bez položaja u novoj vladi.

Prema tim izvorima, dosadašnjeg palestinskog ministra vanjskih poslova Nabila Šaata, koji je bio u vladi od uspostave Palestinske samouprave prije deset godina, na tom će mjestu zamijeniti Naser al-Kidva, palestinski izaslanik pri Ujedinjenim narodima i nećak preminulog palestinskog predsjednika Jasera Arafata.

Druga najbitnija promjena bit će na čelu ministarstva unutarnjih poslova, a očekuje se da će dosadašnjeg ministra Hakama Balavija zamijeniti general Naser Jusef, bliski suradnik Mahmuda Abasa.

Šaat i Balavi smatrani su "Arafatovim ljudima" u vladi i bili su njegovi najbliži suradnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će se bivši ministar informiranja Nabil Amr vratiti na svoj položaj. Dugogodišnji kritičar Jasera Arafata, Amr je bio ministar informiranja 2003. godine dok je Abas bio premijer.

O ostalim promjenama unutar palestinske vlade za sada se samo nagađa.

Prema izjavama palestinskih dužnosnika, Abas namjerava i provesti velike reforme unutar palestinskih službi sigurnosti, a gotovo je sigurno da će smanjiti i njihov broj.

Arafat je odlučno odbijao popustiti pristicima međunarodne zajednice koja je od njega tražila smanjene broja službi sigurnosti i podjelu ovlasti s premijerom.

(Hina) xnab ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara