Abas: Uskoro bi se mogao postići dogovor o primirju

PREGOVORI s palestinskim naoružanim skupinama o uspostavi primirja bilježe pomak i uskoro bi se mogao postići dogovor, izjavio je u nedjelju predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas.

"Palestinski nacionalni dijalog ostvario je priličan napredak i vrlo brzo ćemo postići dogovor o primirju", kazao je Abas na palestinskoj televiziji.

Abas je sredinom siječnja naložio da se zaustave napadi na Izrael, a u četvrtak je, uz suglasnost izraelske države, oko dvije tisuće palestinskih policajaca raspoređeno u tu svrhu u pojasu Gaze, na područjima uz granicu s Izraelom.

Abas je u utorak, na intenzivnim pregovorima u Gazi istodobno počeo pridobivati različite palestinske pokrete, među kojima radikalne islamiste iz Hamasa i Islamskog džihada, za primirje u napadima na Izrael.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abas je pak zatražio od Izraela da radi postizanja primirja prekine svoje vojne akcije i da oslobodi palestinske zatočenike.

"Izraelska strana isto tako snosi odgovornost", kazao je.

"Izraelci bi trebali prestati s napadima na naše gradove i na naš narod, i s progonom osoba, trebali bi dopustiti prognanicima da se vrate kući i dati prioritet pitanju zatočenika", dodao je.

Hamas i Džihad potvrdili su u nedjelju da su spremni na "razdoblje primirja" u kampanji napada na Izrael.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara