Abbas obećao da će razoružati militantne skupine

MANDATAR za sastavljanje palestinske vlade Mahmoud Abbas oštro je osudio terorizam i obećao da će razoružati militantne skupine, naglašavajući da vojno rješenje palestinskog pitanja nije moguće.

"Osuđujemo terorizam bilo koje strane i u svim oblicima... jer smo uvjereni da takve metode ne podržavaju opravdanu stvar kao što je naša, već je, naprotiv, potkopavaju", rekao je Abbas pred palestinskim parlamentom, koji se sastao kako bi glasovao o povjerenju njegovoj vladi.

Abbas je najavio da će samo palestinske službe sigurnosti smjeti nositi oružje, ne odustajući od svoje namjere da razoruža militantne skupine.

"Prekidanje oružanog kaosa, koji predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti građana, bit će jedna od naših temeljnih misija", rekao je.

"Za oružje ne postoji drugo mjesto nego u rukama vlade", rekao je. "Postoji samo jedna vlast", naglasio je.

Upozorio je i da neće tolerirati provokacije različitih palestinskih frakcija.

"Pozivamo palestinske oporbene frakcije na dijalog i prekid jezika provokacija", rekao je.

Izrael je pak pozvao da izabere između "kolonizacije i mira".

"Istinski mir moguć je samo bez kolonizacije. Na vama je da izaberete", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi odbacujemo terorizam i pružamo vam ruku pregovora", naglasio je.

Upozorio je ipak da neće pristati na bilo kakve promjene međunarodnog mirovnog plana za uspostavu neovisne palestinske države do 2005. i naglasio da će se izraelske snage na kraju ipak morati povući s okupiranih palestinskih teritorija.

"Izrael pokušava izmijeniti mirovni plan pokretanjem zamršenih pregovora i nametanjem vlastite interpretacije", rekao je. "O mirovnom planu nećemo pregovarati. On mora biti proveden", naglasio je.

Govoreći o korupciji, koja je ozbiljno naštetila Arafatovoj vladavini, Abbas je poručio da njegova vlada "neće dopustiti nikome da zlorabi položaj... te da neće oklijevati u privođenju korumpiranih ljudi" pred lice pravde.

Palestinski predsjednik Yasser Arafat pozvao je parlamentarce da podrže Abbasa i njegovu vladu, čiji je sastav dogovoren tek uz veliki američki i međunarodni pritisak.

"U ovom vrlo ozbiljnom i opasnom razdoblju u kojem se nalazi cijela regija, pozivam Vijeće da izglasa povjerenje novom kabinetu", rekao je Arafat.

Arafat je iskoristio prigodu da pozove Izrael da povuče svoje snage na položaje koje su držale prije početka Intifade krajem rujna 2000., naglašavajući da su palestinske snage sigurnosti u tom slučaju spremne preuzeti svoje odgovornosti.

Spomenuo je i Irak, pozvavši međunarodnu zajednicu da okončaju okupaciju te "bratske zemlje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara