Abbas traži prekid sankcija novoj vladi

MAHMOUD ABBAS , palestinski predsjednik, zatražio je od zapadnih zemalja da prekinu financijsku blokadu palestinske vlade nakon što parlament ratificira sastav vlade nacionalnog jedinstva, o kojoj danas od 9 ujutro raspravlja na izvanrednoj sjednici.

"Ovo vjenčanje nacionalnog jedinstva naišlo je na dobrodošlicu arapskog svijeta i međunarodne zajednice, i nadamo se da će nova vlada povući praktične korake koji će prekinuti ovu opsadu", rekao je obraćaući se parlamentu.

Nakon mjeseci diplomatskog, političkog i vojnog sukoba Hamasa i Fataha, u četvrtak su dogovoreni svi detalji i predstavljena je nova vlada, u kojoj sjedi 9 Hamasovih i 6 Fatahovih ministara. Parlamentarno izglasavanje ostaje još zadnja formalnost koju treba ispuniti.

Financijski bojkot palestinske vlade počeo je nakon prošlogodišnje pobjede Hamasa na parlamentarnim izborima. Kvartet (Rusija, SAD, EU i UN) je nametnuo financijske i diplomatske sankcije koje su gurnule područje palestinske samouprave u veliku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Hamasa se tražilo da se pokori trima zahtjevima: priznavanju države Izrael, prihvaćanju sporazuma koje je potpisao PLO (jedan od njih je i priznavanje Izraela) i odricanju terorizma. Hamas do današnjeg dana, kad treba sudjelovati u novoj vladi, nije prihvatio. Jedino što jest prihvatio je poštivanje PLO-ovih sporazuma.

Hamasov predsjednik i premijer nove vlade Ishmail Haniyeh, danas je rekao da će Hamas nastaviti s "legitimnim otporom okupaciji". Izraelci upozoravaju da "otpor" u slučaju Hamasa zapravo znači terorizam i najavljuju da će i dalje ignorirati vladu.

Međunarodna zajednica podijeljena je po pitanju potpore novoj vladi. Iako EU i Rusija pokazuju da bi bili spremni ukinuti bar dio restrikcija vladi, ništa nije sigurno. SAD i dalje čvrsto stoji pri svom stavu i odbija suradnju s novom vladom dok ona u potpunosti ne prihvati sve zahtjeve Kvarteta. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara