ABOU MAZEN ZBOG SUKOBA S ARAFATOM ZAPRIJETIO OSTAVKOM

Palestinski premijer Mahmoud Abbas zaprijetio je u nedjelju zbog sukoba s predsjednikom Yasserom Arafatom da će podnijeti ostavku, tri dana prije isteka roka za formiranje vlade.

Mahmoud Abbas (Abou Mazen) je "zaprijetio da će podnijeti ostavku nakon sukoba s predsjednikom palestinskih vlasti Yasserom Arafatom oko izbora budućeg ministra unutarnjih poslova", izjavio je za AFP jedan dužnosnik Fataha, pokreta kojemu pripadaju Arafat i Abbas.

Arafat odbija imenovati Mohammada Dahlana ministrom unutarnjih poslova, koji je zadužen za sigurnosne službe i policiju, dodao je taj izvor.

Sjedinjene Države blagonaklono gledaju na izbor Dahlana, kojeg smatraju jakom osobom jer je nakon jednog sukoba napustio mjesto čelnika sigurnosne službe u pojasu Gaze.

Abou Mazen, koji do srijede mora predstaviti svoj kabinet, u subotu kasno navečer je u znak negodavanja napustio sastanak s Arafatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako do srijede ne predstavi svoj kabinet, Arafat, prema palestinskim zakonima, može odrediti drugog kandidata za premijera.

Abou Mazen se zauzima za "demilitarizaciju" Intifade, što bi omogućilo obnovu dijaloga s Izraelom.

Njegovo imenovanje pozdravili su Sjedinjene Države, Europska unija i UN, smatrajući ga sposobnim da reformira palestinsku samoupravu i reducira ovlasti Yassera Arafata.

(Hina) svZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara