Aćimović: Nejasno je na kojoj razini se odluke donose

Aćimović: Nejasno je na kojoj razini se odluke donose

U NASTAVKU donosimo priopćenje Tatjane Aćimović, producentice odbijenog filma "Moram spavat’, anđele"

"Budući da smo u više navrata kontaktirani od strane predstavnika medija vezano za Natječaj Ministarstva kulture za proizvodnju filmova u 2005. godini, na kojem je naš film "Moram spavat’, anđele" odbijen, ovim dopisom dajemo odgovore na postavljena nam pitanja te molimo da ga objavite u cjelosti .

Prvi natječaj sadašnjeg Ministarstva kulture načinom donošenja odluka sadržajno podsjeća na poznata nam tehnokratska vremena, premda se formalno tako ne čini. U današnjoj Hrvatskoj, za razliku od velikog broja europskih zemalja, nažalost još uvijek ne postoji Nacionalni Filmski Fond. Vijeće za film, imenovano od strane Ministarstva kulture, nema funkciju odlučivanja niti sudjelovanja u odlučivanju. Trenutno njegova jedina funkcija je prihvaćanje prijedloga savjetnika i odluke Ministra. Kako se navodi iz Ministarstva kulture ("Mladost umjesto iskustva", Vjesnik, 27. listopada 2004.), Vijeće za film je samo potvrdilo prijedloge umjetničkih savjetnika u različitim kategorijama. Nejasno je na kojoj razini se odluke donose, koja je točno uloga umjetničkog savjetnika, Vijeća za film, te Ministra u donošenju odluka o financiranju filma te tko, osim o kvaliteti scenarija, prosuđuje o produkcijskoj razini, kvaliteti suradnika, predvidivosti umjetničke kvalitete proizvedenog filma, njegovom tržišnom uspjehu.

Zbog svega ovdje navedenog smatramo da recenzije i obrazloženja moraju biti javna.
Nakon što smo "zakoračili" u decentralizaciju donošenja odluka u financiranju proizvoda u kulturi, u slučaju filmske proizvodnje napravili smo tek korak prema osnivanju administrativno, legislativno i financijski neovisne strukture Nacionalnog Filmskog Fonda, ovakav način donošenja odluka vraća nas nazad. U doba donošenja odluka ljudi u sjeni, u ime političke podobnosti i nekih drugih "vrijednosnih" kriterija. Zato tražimo da recenzije (i odbijenih i odobrenih filmova) kao i obrazloženja (koja uključuju objašnjenja na tri razine: scenarij + produkcija + strategija nacionalnog kulturnog razvoja) budu dostupni javnosti. U suprotnom, nedostupna informacija o načinu i kriterijima odlučivanja, osim što filmskim autorima i kulturnim djelatnicima uskraćuje pravo na javni dijalog, široj javnosti uskraćuje pravo da prosuđuje o pravednosti i ispravnosti donešenih odluka vezano za raspoređivanje proračunskih sredstava u filmsku proizvodnju.

Dovođenje u vezu novonastale situacije u razvoju našeg sadašnjeg projekta sa situacijom u kojoj smo bili s proizvodnjom našeg prvog autorskog uratka, filma "Je li jasno, prijatelju?" nije slučajno. Naime, 1999. godine, nakon što je u više navrata Ministarstvo kulture odbilo sufinancirati naš tadašnji projekt, krenuli smo u proizvodnju filma bez njihovog sudjelovanja, ali uz podršku, od neprocijenjive važnosti, cijele filmske ekipe, sponzora i donatora. Istovremeno, scenarij je nagrađen kao jedan od najboljih te godine na Međunarodnom Natječaju Francuskog Nacionalnog Filmskog Fonda (Centre National de la Cinematographie - Fonds Sud). Tek nakon što je film snimljen i montirani materijal predan Ministarstvu, 2000. godine odobrena su mu financijska sredstva u iznosu od 2.400.000,00 kuna (što iznosi nešto više od 50% od uobičajenih sredstava koja je tada odobravalo Ministarstvo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje film je bio predstavljen u službenom programu na više od 30 međunarodnih filmskih festivala (između ostalog na A festivalima kao što su Karlovy Vary, Montreal, Moskva itd.), te na međunarodnom festivalu u Houstonu dobio nagradu za najbolji debitantski film. Zanimljiv podatak vezan za film "Je li jasno, prijatelju?" je njegova gledanost na Hrvatskoj Televiziji: 38,24%! (GFK Media Research). Ovaj postotak ga stavlja među  3 najgledanija domaća igrana filma na hrvatskoj  televiziji od 1990 do danas.

Što dalje? Nadamo se da će se sustav financiranja filma vratiti na put modeliranja sebe koji ide u prilog samo i isključivo umjetnosti, kvaliteti i publici… te da se neće zaustaviti međunarodna priznanja hrvatskom filmu od zadnjih nekoliko godina i obnovljena "veza" s domaćim gledateljem…"

Tatjana Aćimović
producent filma "Moram spavat, anđele"

Fotografija sa snimanja filma "Je li jasno prijatelju?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara