Ademi i Norac bez pritvora

IZVANRASPRAVNO VIJEĆE Županijskog suda u Zagrebu odbilo je danas zahtjev Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) za pritvaranjem generala Rahima Ademija i Mirka Norca optuženih za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep" 1993. godine.

Sukladno odluci vijeća, na sjednicu nisu pozvani okrivljenici, već su nazočni bili samo njihovi branitelji. Također, sjednica kojom je predsjedavao Miroslav Šovaja bila je zatvorena za javnost.

Čedo Prodanović, odvjetnik Rahima Ademija napomenuo je da je njegov branjenik već odlukom Haškog tribunala pušten na slobodu do suđenja, te da se do sada pridržavao svih uvjeta koje mu je taj sud odredio.

Norčev branitelj Željko Olujić istaknuo je kako pritvor nije nužan s obzirom da se general Norac ne tereti za najteži oblik kaznenih djela, te da se ionako već nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 12 godina u Glini zbog ratnog zločina počinjenog protiv civila na gospićkom području 1991. godine.

Jasmina Dolmagić, zamjenica zagrebačkog ŽDO-a ostala je u potpunosti pri zahtjevu za pritvaranjem dvojice okrivljenika, te dodala da pritvor ima prioritet pred izdržavanjem kazne zatvora, aludirajući na optuženog Mirka Norca.

Vijeće je na kraju odlučilo da nema potrebe za određivanjem pritvora u slučaju dvojice hrvatskih generala, no prvom optuženiku Rahimu Ademiju odredilo je kućni pritvor, odnosno zabranilo napuštanje boravišta u Splitu osim radi sudjelovanja u kaznenom postupku. Također, Ademi se svakog prvog utorka u mjesecu mora javiti u splitsku policijsku postaju.

Obojici okrivljenika zabranjuje se bilo kakav kontakt i utjecaj na svjedoke u ovom postupku,
bilo izravnim ili neizravnim putem. U slučaju nepridržavanja bilo koje od mjera koje je odredilo, vijeće je upozorilo branitelje optuženih da se one mogu zamijeniti težim, ili čak pritvorom.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara