Adlešićka smanjila plaću zaposlenici Grada, ova je prijavila za mobbing

Adlešićka smanjila plaću zaposlenici Grada, ova je prijavila za mobbing

OSOBA koja se karta na računalu, onda građanina pita "kuda se žuri" i kaže mu da će ona ondje biti do penzije, zaslužila je jednokratno smanjenje plaće od 10 posto, riječi su kojima je gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić komentirala optužbe za mobbing stručne suradnice u Gradskoj upravi Ružice Lekšić.

Adlešić kaže da mobbinga nije bilo, nego je pristala na sankcije zaposlenici nakon pritužbe jedne stranke, i to na prijedlog pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, Sonje Novak, koja već neko vrijeme ima primjedbe na rad Lekšićeve.

Adlešić je prijavljena Udruzi za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga.

"Ja sam prijedlog o njenom sankcioniranju imala u ladici još od 6. prosinca prošle godine, jer je gospođa Lekšić kasnila s odgovaranjem na dopise, također i sa sklapanjem nekih ugovora. Stvar je kulminirala neki dan kada se jedna stranka uplakana obratila gradonačelnici i rekla joj da je grubo dočekana u sobi u kojoj radi Lekšić. Uostalom, na isti je način sankcionirana i osoba koja radi u istoj sobi, i to jer je u 15 dana zakasnila na posao 6 puta oko 20 minuta", rekla je pročelnica Novak.

Predsjednica HSLS-a, čija je stranka nedavno napravila prijedlog zakona o strogom sankcioniranju poslodavaca koji maltretiraju svoje zaposlenike, tvrdi da su zaposlenici kažnjeni prema pravilniku i da neće dopustiti da građani imaju lošu sliku o radu Gradske uprave.

"Ako netko misli da je ispričavanje i obrazlaganje kašnjenja nadređenoj pročelnici mobbing, mislim da ne shvaća posao, jer mi uvijek moramo biti na raspolaganju građanima. Oni su prvi zaposlenici koje smo sankcionirali, i želim napomenuti da nitko od pročelnika u Gradu nije iz moje stranke, tako da moje svrstavanje na stranu pročelnice Novak nije time motivirano", rekla je Adlešić. Predsjednica HSLS-a kaže da ne zna za nikakvu službenu prijavu za mobbing zaposlenice Lekšić, te joj je poznato samo da se za to obratila novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružica Lekšić, s druge strane, tvrdi da će njen izlazak u javnost sa pričom o mobbingu, dobiti svoj epilog na sudu, jer maltretiranje od strane gradonačelnice trpi već pet godina.

"Zanima me zbog čega ta žena mene ne podnosi? Ovdje se pročelnici mijenjaju kao na traci, i ja sam uvijek na tapetu. Gradonačelnica svakom od njih govori da smo mi neradnici i traži naše kažnjavanje. Znate što, ona se voli reklamirati na način da pljuje po zaposlenicima Grada koji su svakodnevno u kontaktu sa strankama, i to radi već godinama", rekla je Lešić, koja je u trenutku kada je razgovarala s Indexovom novinarkom bila na svom radnom mjestu u Gradskom uredu za gospodarstvo.

Lekšić tvrdi da niti jednom nije usmeno niti pismeno upozorena na nerad, te da kontaktira s poslovnim ljudima, za koje ne misli da im je stil djelovanja plakanje gradonačelnici. Izjavila je da ju zanima ime i prezime osobe koja ju je prijavila plačući, kao i za svaki pojedini zakašnjeli ugovor za koji ju je optužila pročelnica, pošto nije dobila obrazloženje o rješenju smanjenja plaće. Lekšić je također energično demantirala da je ikada pred strankama igrala pasijans.

"Imam karte na računalu, i otvorim ih tu i tamo, ali dok jedem, na pauzi, pošto nemamo dvoranu u kojoj bi mogli ručati", rekla je Lekšić, koja je za tu optužbu od strane gradonačelnice rekla: "Ona je educirana političarka - gleda vas u oči i laže. Plus što je sofisticirana i pazi što govori. Pročelnica je druga priča, ona mi je neki dan izravno rekla: Otići ćeš, ako ne milom, onda silom", citirala je zaposlenica Uprave grada Bjelovara.

Na upit kako misli na sudu dokazati mobbing protiv jedne utjecajne političarke, Lekšić je rekla da za "dokazivanje mobbing prema članku 30. iz Zakona o radu, koji govori o vrijeđanju dostojanstva zaposlenika ne trebaju materijalni dokazi".

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara