Adris će do 2019. investirati četiri milijarde kuna

Adris će do 2019. investirati četiri milijarde kuna

Foto: Adris

OVOG tjedna održana je skupština dioničara Adrisa na kojoj su najavljene investicije od čak četiri milijarde kuna do 2019. godine.

U 2015. godini ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 6,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Neto dobit iznosila je 389 milijuna kuna, odnosno za 21 posto je veća od prošlogodišnje, s trendom daljnjeg rasta u 2016. godini. Tomu treba pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja. Tom transakcijom Adris je završio stratešku transformaciju svojega portfelja, pa danas objedinjuje tri održiva posla u kojima ostvaruje rast svih pokazatelja i povećava vrijednost kompanija, navode iz Adrisa.

Predsjednik Uprave Adris grupe, Ante Vlahović, rekao je kako je, unatoč sveopćoj društvenoj krizi, Adris grupa izdržala u uspjehu, i dodao: "U hrvatskome društvu stare vrijednosti nisu dovoljne za izazove suvremenoga društva, a nove nikako da zažive. Mi smo ustrajali na prepoznatljivom vrijednosnom sustavu koji čine: tradicionalno naglašena pripadnost tvrtki, otvorenost novim znanjima i svjetskim poslovnim iskustvima te strast za pobjeđivanjem. Uvijek smo bili načelni, ne i dogmatični. To znači da smo u izboru svojih poslovnih ciljeva uvijek respektirali okolnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dividenda 15 kuna po dionici

Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2015. godinu iznosi 1.84 milijardi kuna i raspoređuje se u statutarne rezerve Adrisa. Iz neraspoređene zadržane dobiti izdvojit će se iznos od 246 milijuna kuna za isplatu dividende, koja iznosi 15 kuna po dionici.

Dividenda će biti isplaćena 21. srpnja 2016. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 30. lipnja 2016. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

Govoreći o dividendnoj politici i daljnjem rastu vrijednosti kompanije, Vlahović je istaknuo da je od 1994. do danas ostvaren prosječni godišnji prinos od 28 posto po dionici.

"Rast, razvoj i održivost bili su prioriteti Grupe, unatoč tome ostvareni dividendni prinos iznad je 5-godišnjeg prosjeka hrvatskog tržišta. To pokazuje da Adris "ne renta svoju prošlost, stvara nove poslove, dodaje vrijednost tvrtki i otvara perspektivu novim naraštajima svojih zaposlenika".

"Povećanje vrijednosti naših poslova, aktivna dividendna politika i program otkupa dionica odrazit će se na vrijednost tvrtke, što će i nadalje osiguravati visoke stope prinosa za dioničare", kaže Vlahović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara