Afganistan će biti ključna tema NATO summita u Bukureštu

MEĐUNARODNE snage pod vodstvom NATO saveza u Afganistanu djeluju od 2003. godine, predvodeći međunarodni kontingent od oko 43 tisuće pripadnika, koji ima mandat Ujedinjenih naroda.

Misija ISAF u Afganistanu prva je misija NATO saveza koja se ne odvija na europskom kontinentu ili u široj regiji Atlantskog oceana.

NATO u Afganistanu želi pomoći vladi afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da obnovi i stabilizira zemlju te ima važnu ulogu u uvježbavanju afganistanske vojske i policije s kojima tijesno surađuje u borbi protiv talibanskih pobunjenika koji su aktivni na jugu zemlje.

Čelnici zemalja članica NATO saveza u Bukureštu će razgovarati o daljnjim koracima koje treba poduzeti sa ciljem uspješnog nastavka NATO-ove misije u Afganistanu, a u što je uključena nepopularna mjera slanja dodatnog broja vojnika u tu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga, ali i činjenice da postrojbe pojedinih zemalja članica NATO-a, poput Kanade, Velike Britanije, Poljske, Nizozemske i Estonije, u Afganistanu trpe veći angažman i veći broj žrtava u odnosu na ostale zemlje članice, predviđa se kako će predsjednik SAD-a George W. Bush izvršiti dodatan pritisak na čelnike onih zemalja koji su ranije obećali veći angažman u Afganistanu, a koji svoja obećanja nisu ispunili.

Na istom će summitu Hrvatskoj biti upućen poziv za članstvom u NATO savezu, a zasad ostaje neizvjesno hoće li Hrvatska na taj poziv pozitivno odgovoriti bez referenduma ili će inicijativa Odbora za referendum o NATO-u ipak uspjeti skupiti dovoljno potpisa i prisiliti hrvatsku Vladu da o ulasku ili neulasku u NATO savez odlučuju hrvatski građani.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara