Afganistan: Povjerenstvo još provjerava glasačke kutije

AFGANISTANSKO izborno povjerenstvo nastavilo je i u srijedu pregledavati diljem zemlje glasačke kutije stavljene u karantenu u okviru istrage o mogućim nepravilnostima vezanim za predsjedničke izbore održane 9. listopada, izjavio je zamjenik predsjednika povjerenstva Ray Kenendy.

"Upravo sam stigao u Kandahar iz Kunduza i tu ću razmotriti situaciju", kazao je Kennedy. Prema njegovim riječima, u Kunduzu je "56 biračkih kutija spremno za prebrojavanje jutros (u srijedu), a 14 ih je još u karanteni".

Dvije ekipe izbornog povjerenstva nalaze se u Gardezu i Heratu, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izborno će se povjerenstvo sastati u četvrtak ujutro i iznijet će preporuke o biračkim kutijama koje su u karanteni, a ako odlučimo da treba prebrojati glasačke listiće u njima, to će biti učinjeno u četvrtak ujutro", rekao je Kennedy.

Prema izbornim rezultatima koje je objavilo izborno povjerenstvo u srijedu ujutro, nakon prebrojavanja 99 posto glasačkih listića, sadašnji predsjednik Afganistana Hamid Karzai je osvojio 55,3 posto glasova. Njegov bivši ministar obrazovanja Yunus Qanooni osvojio je 16,3 posto glasova.

Jednom kada odluka bude donesena o prebrojavanju listića u karanteni i kada prebrojavanje bude završeno, povjerenstvo će odlučiti jesu li izbori bili pošteni ili ne na temelju izvješća skupine međunarodnih stručnjaka.

Nakon toga će moći službeno proglasiti ime pobjednika izbora. Trideset dana mora proći od proglašenja predsjednika do njegovog preuzimanja dužnosti i do objave sastava vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara