Afganistan: Prebrojavanje glasova počelo u čitavoj zemlji

PREBROJAVANJE glasova nakon predsjedničkih izbora u Afganistanu počelo je u subotu u čitavoj zemlji a dosadašnji predsjednik, ujedno i favorit, i dalje je na čelu.

U subotu, nakon prebrojavanja 212.000 glasova u dvanaest od 34 provincije, paštun Hamid Karzai ima 72 posto glasova, dok je njegov bivši ministar obrazovanja tadžik Yunus Qanooni, kojega analitičari smatraju glavnim Karzaijevim protivnikom, dobio samo 12,8 posto glasova.

Ipak, analitičari pozivaju na oprez.

"U ovom trenutku raspolažemo isključivo rezultatima koji dolaze iz urbanih zona. Stvari se mogu u potpunosti izmijeniti kada počne prebrojavanje u ruralnim područjima", primjećuje Vikram Pareh, specijalist za Afganistan u institutu ICG.

Kao primjer navodi provinciju Tahar na sjeveru gdje je raspoloženje na strani tadžika Yunusa Qanoonija i ratnog uzbečkog vođe Abdula Rašida Dostama, a gdje je Karzai dobio samo 25,2 posto glasova nasuprot 33,4 koliko je dobio Dostam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je prebrojavanje počelo u osam regionalnih centara u jakom sigurnosnom okruženju.

U četvrtak, pet dana nakon izbora 9. listopada, prebrojavanje je počelo u pet od osam centara, nakon zelenog svjetla izbornog povjerenstva koje je čekalo preporuke međunarodnih stručnjaka koji su bili zaduženi da razmotre žalbe kandidata koji su upozorili na izborne nepravilnosti.

(Hina) xmaš ymašZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara