Afganistanska policija greškom ubila sedam civila misleći da su pobunjenici

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

AFGANISTANSKA policija potvrdila je da je greškom ubila sedam civila, misleći da se radi o pobunjenicima, prenio je britanski BBC, navodeći da se incident dogodio u blizini granice sa Pakistanom, kod grada Spin Boldaka.

Sedam stanovnika malog sela u blizini spomenutog grada skupljalo je drva za ogrjev u predvečerje u neposrednoj blizini granice, na ruti kojom se uobičajeno kreću talibanski pobunjenici, a policija je, misleći da su pobunjenici, otvorila vatru i na mjestu ih ubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog tog je incidenta saslušano šest policijskih službenika, navodi se u izvještaju, te se spominje kako se Afganistanom širi gnjev stanovništva zbog učestalih ubojstava civila koja se događaju zbog grubih propusta i grešaka policije.

Samo prošle godine u Afganistanu je ubijeno više od 2.400 civila. Prema UN-ovim statistikama, oko 70 posto civilnih žrtava ubijeno je u napadima talibana, no stanovnici Afganistana za sve češće civilne žrtve optužuju prisustvo inozemnih vojnih snaga u zemlji.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai upozorio je da ubojstva civila umanjuju podršku stanovništva državnim vlastima, ali i američkim vojnim trupama koje su ondje smještene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara