AFGANISTANSKA SKUPŠTINA LOYA JIRGA POČELA RASPRAVU O USTAVU

Dvije godine nakon pada talibanskoga režima afganistanska velika skupština Loya Jirga počela je u nedjelju raspravu o novome ustavu.

Uz stroge sigurnosne mjere zbog prijetnji talibanskih ustanika, rad Loye Jirge otvorio je nekadašnji afganistanski kralj koji se nedavno nakon tridesetak godina egzila u Italiji vratio u zemlju.

Gotovo petsto zastupnika stiglo je na raspravu o kritiziranome nasrtu ustava predsjednika Ahmeda Karzaija. Taj je prijedlog predstavljen prošli mjesec,a nedvojbeno će, piše agencija dpa, odigrati važnu ulogu u budućnosti Afganistana.

Zastupnici, među njima i stotinu žena, najviše će raspravljati o ljudskim pravima, predsjednikovim ovlastima, statusu Afganistanki i ulozi islama u politici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai kojega su Amerikanci postavili neposredno nakon pada talibanskoga režima, a onda to i potvrdili u lipnju 2002. kad su ga postavili na mjesto šefa države, želi biti snažan predsjednik i najavio je da se neće kandidirati na izborima dogodine u lipnju smanje li se predsjedničke vovlasti.

"Nećemo prisiljavati Karzaija da sudjeluje u općim izborima iduće godine", kaže izaslanik iz Kabula Afiz Mansour i dodaje da Karzai mora sam izabrati.

Poput Mansoura, mnogi izaslanici i stanovništvo Afganistana, i islamisti i demokrati iz različitih etničkih skupina, traže amandmane na Karzaijev prijedlog ustava. Mnogi izaslanici raže da se uvede snažan parlamentarni sustav koji ograničava predsjedničke ovlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara