Afrika: Kontintent na kojem bijesni niz sukoba

AFRIKA, koja broji 53 zemlje, kontinent je izložen brojnim oružanim sukobima u kojima sudjeluje dvadesetak afričkih zemlja

RATOVI IZMEĐU DRŽAVA:

DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO

U Demokratskoj republici Kongo bijesni rat koji je počeo u kolovozu 1998. godine pobunom Tutsija. Taj je rat zatim prerastao u regionalni sukob. U tom sukobu sukobljavaju se vladine snage, koje imaju potporu Angole, Namibije i Zimbabvea, i pobunjeničke frakcije koje podupiru Ruanda i Uganda. Strane vojske službeno su se povukle iz zemlje krajem 2002. godine. Mirovni sporazum je potpisan, ali time nije okončan rat u kojem je prema nekim procijenama poginulo 2,5 milijuna ljudi. Mirovni sporazum zasada nije ratificiran.

GRAĐANSKI RATOVI I POBUNE:

OBALA BJELOKOSTI

Obala bjelokosti, u kojoj od prosinca 1999. bijesni političko nasilje, etno-vjerski sukobi i pokušaji državnih udara, od rujna 2002. godine zapala je u tešku političko-vojnu krizu nakon ustanka vojnih pobunjenika. Zemlja je podijelejna na dva dijela. Protu-francuske demonstracije potresle su Abidjan, nakon što je objavljeno da će pobunjenici ući u vladu nacionalnog pomirenja kao što je to predviđeno sporazumom potpisanim u blizini Pariza 24. siječnja.

BURUNDI

U građanskome ratu koji traje od 1993. godine sukobljavaju se vojska, kojom dominira manjina Tutsija, i pokret pobunjenih Hutua. U sukobu je poginulo oko 300.000 osoba uglavnom civila. U prosincu 2002. godine potpisan je sporazum o prekidu vatre, ali od početka godine ponovno izbijaju sukobi, zbog čega veliki broj civila napušta svoje domove.

ANGOLA

Vojska Angole, koja je u travnju 2002. godine potpisala mirovni sporazum kojim je okončan 27-ogodišnji građanski rat s bivšom pobunjeničkom Nacionalnom unijom za potpunu neovisnost Angole (UNITA), već više mjeseci vodi ofenzivu u pokrajini Cabinda, čiji je cilj neutralizirati naoružane frakcije.

SUDAN

Građanski rat u kojem se od 1983. sukobljavaju vlada, koja predstavlja sjever zemlje s većinskim arapsko-muslimanskim stanovništvom, i pobunjenici na jugu, gdje živi većinsko kršćansko i animističko stanovništvo. U tom je ratu dosada živote izgubilo više od milijun i pol ljudi. Mirovni pregovori vode se u Keniji između predstavnika vlade i pobunjenika Narodne vojske za oslobođenje Sudana.

SOMALIJA

Somalija, koja nema središnju vladu od 1991. godine, podijeljena je na više sektora pod kontrolom suparničkih ratnih vođa. Glavne frakcije ne priznaju autoritet tranzicijskih institucija osnovanih 2000. godine. Sporazum o prekidu vatre je sklopljen, ali borbe su ponovno izbile u više područja zemlje.

ALŽIR

U nasilju poveznim s islamističkim naoružanim skupinama poginulo je od 1992. godine više od 100.000 osoba, prema službenim brojkama, a više od 150.000 prema oporbi i tisku.

KONGO

Kongo-Brazzaville poprište je sukoba i oružanog nasilje za koje vlada okrivljuje tzv. ´ninje´.

UGANDA

Uganda je suočena s pobunom Vojske otpora koji od 1988. godine pokušava svrgnuti režim na vlasti. U ratu, koji je obilježen otmicama djece od strane pobunjenika, poginulo je nekoliko desetaka tisuća ljudi.

LIBERIJA

Vladine snage bore se od 1999. godine protiv pobunjenih Ujedinjenih Liberijaca za pomirbu i demokraciju. Liberija optužuje Gvineju da pomaže pobunjenike, što Conakry opovrgava, optužujući Monroviju da želi destabilizirati Gvineju.

ČAD

Pokret za demokraciju i pravdu u Čadu koji je početkom 2002. godine potpisao mirovni sporazum s vlastima nakon trogodišnjih sukoba u masivu Tibesti, na krajnjem sjeveru zemlje, ponovno je započeo s nasiljem.

SENEGAL

Regija Casamance od 1982. godine poprište je pobune.

SREDNJOAFRIČKA REPUBLIKA

Zemlju su u dvije godine potresla dva pokušaja državnih udara, u svibnju 2001. i u listopadu 2002. godine. Pobunjenici generala Francoisa Boizizea, koji je pokušao izvesti drugi državni udar, okupiraju od tada jedan dio teritorija.

OSTALI SUKOBI:

ZAPADNA SAHARA

Maroko i Polisario vode od 1975. godine borbu za suverenitet nad ovom bivšom španjolskom kolonijom. Prekid vatre sklopljen je 1991. godine pod pokroviteljstvom UN-a, koji pokušava od tada pronaći političko rješenje krize.

NIGERIJA

Otkako je 2000. godine uspostavljen islamski zakon u 12 država na sjeveru zemlje izbili su sukobi između muslimanskih i kršćanskih zajednica. U studenome prošle godine novo je nasilje izbilo na sjeveru zemlje. Od uspostave civilnog režima 1999. godine ubijeno je oko 10.000 osoba u etničkom, vjerskom i političkom nasilju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara