Aghazadeh: O REZOLUCIJI IAEA ODLUČIT ĆE IRANSKI NAROD

Potpredsjednik Irana i ravnatelj iranske Agencije za nuklearnu energiju Reza Aghazadeh rekao je u utorak u Beču da će o provedbi Rezolucije o iranskom nuklearnom programu koju je Vijeće guvernera međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prihvatilo u subotu i u kojoj se traži hitna obustava obogaćivanja urana odlučiti iranski narod. L

"Vlada u Teheranu još nije donijela konačnu odluku o Rezoluciji i o tome neće odlučiti vlada nego iranski narod", kazao je na konferenciji za novinstvo Aghazadeh i dodao da je glavnom direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Mohamedu ElBaradeiu obećao punu suradnju s tom agencijom.

Izrazio je uvjerenost da će se naći odgovori na pitanja koja su još otvorena a to su problem kontaminacije i problem podrijetla tehničke opreme. Neki procesi su već zaustavljeni a neki idu dalje kao što je prerada teške vode, rekao je Aghazadeh i dodao da u atomskom reaktoru Buseru, najosjetljivijoj točki, nastavlja raditi stotinu ruskih stručnjaka te da bi taj nuklearni reaktor trebao početi raditi na proizvodnji električne struje.

Aghazadeh je naglasio da Iran ima pravo po svim međunarodnim pravilima koristiti nuklearnu energiju u miroljubive svrhe i da od toga neće nikad odustati. Dodao je da Iran treba sedam tisuća kilovata električne energije dnevno te da nema drugih izvora za proizvodnju električne energije osim atomske energije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aghazadeh je kritizirao SAD zbog dvolične politike po principu "tko je s nama, dobar je, a tko nije s nama, naš je neprijatelj". Postavio je pitanje kako može Izrael posjedovati stotinjak nuklearnih glava a da IAEA ništa ne poduzima, te naglasio da istodobno, pod pritiskom SAD-a, IAEA inzistira da Iran odustane od uporabe nuklearne energije. "Suradnja sa IAEA je u 18 zadnjih mjeseci bila otvorena i iskrena i prosječno dnevno tri inspekcije su obilazile Iran, zaključio je Aghazadeh.(Hina) xspd ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara