Ahern: Irska će pomoći Hrvatskoj da stekne status kandidata za EU

Irska će kao predsjedavajuća Europske unije u ovome polugodištu nastojati pomoći da Hrvatska dobije status kandidata za članstvo u EU u prvoj polovici ove godine, izjavio je u petak u Berlinu irski premijer Bertie Ahern.

"Za vrijeme irskog predsjedništva zajedno ćemo raditi na tome da mišljenje Europske komisije bude gotovo do kraja ožujka, i ako se to uspješno obavi, onda ćemo to proslijediti Europskom vijeću na daljnji postupak", rekao je Ahern nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Sanader i Ahern sastali su se na rubu međunarodne konferencije u organizaciji zaklade Bertelsmann na kojoj su se okupili brojni uglednici iz europskog političkog i gospodarskog života.

"Posebno ćemo se za vrijeme irskog predsjedništva potruditi da budemo korisni za Hrvatsku kako bismo joj u ovom važnom trenutku pomogli najviše što možemo", rekao je irski premijer Ahern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Premijer Ahern je dao punu potporu i kao irski premijer, i kao predsjedatelj Europske unije, hrvatskim ambicijama da u ovom polugodištu dobije pozitivno mišljenje Europske komisije i status kandidata za članstvo", rekao je premijer Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade sastao se prije početka međunarodne konferencije i s predsjednicom njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angelom Merkel, te sa premijerima Turske i Rumunjske, Tayyipom Erdoganom i Adrianom Nastaseom.

Bio je predviđen i susret s njemačkim kancelarom Gerhardom Schoederom, ali je on otkazan zbog kancelarove bolesti.

Očekuje se da će Sanader u Berlinu imati još nekoliko bilateralnih susreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara