Ahern: Irska podržava Hrvatsku na putu u EU

IRSKA podržava i podržavat će Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju i spremna joj je u tome pomoći svojim iskustvom i savjetima, rekao je irski premijer Bertie Ahern u intervjuu za Hrvatski radio koji će u subotu biti objavljen u vanjskopolitičkoj emisiji "Viza".

"Irska je davala, daje i davat će podršku Hrvatskoj, ne samo tijekom trenutačnog predsjedanja Europskom unijom, nego i nakon toga", rekao je Ahern za Hrvatski radio.

Upitan smatra li realnim očekivati da Hrvatska uđe u Europsku uniju 2007. godine zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, Ahern je kazao kako je o datumima još prerano govoriti.

Europski sastanak na vrhu u Solunu prošle godine, podsjetio je, jasno je potvrdio europsku perspektivu jugoistočne Europe i njegove preporuke polazište su za sve pregovore.

Prvi važan korak za Hrvatsku je mišljenje Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo (avis), koje se, kako je rekao, očekuje krajem ovog mjeseca, i u tom smislu Irska je dala punu podršku.

"Ako to prođe dobro, onda predstoji daljnji rad", rekao je.

"Primjeri Bugarske i Rumunjske dokaz su da je to težak zadatak (...). Prerano je govoriti što bi se moglo dogoditi s Hrvatskom u tom razdoblju, ali sam uvjeren da će Hrvatska doći u tu situaciju, koliko god vremena bilo potrebno, bilo 2007., bilo 2008. ili kasnije.", rekao je. "Jako je bitno započeti taj proces", naglasio je.

Prođe li ova faza puta dobro, Irska je više nego otvorena za suradnju s Hrvatskom i spremna joj je pomoći svojim iskustvom, kao uostalom i druge zemlje, rekao je irski premijer.

Iako Hrvatska i Irska imaju dobre gospodarske i političke odnose, irski premijer izrazio je uvjerenje da postoje velike mogućnosti za njihovo poboljšanje i prije ulaska zemlje u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče suradnje Hrvatske s Haškim sudom (ICTY), jednog od najvažnijih političkih kriterija za ulazak zemlje u EU, Ahern je poručio da su sloboda, pravda, otvorenost, transparentnost i ljudska prava vrlo važan dio Europske unije. "Što više reformi u tim područjima, to bolje", rekao je.

Ahern je izrazio uvjerenje da Hrvatska neće morati čekati ostale zemlje u regiji kako bi postala članicom Europske unije.

Naglasio je da se svaka zemlja procjenjuje prema svojim zaslugama i prema napretku koji je postigla u provedbi reformi, u čemu je Europska unija dosad bila dosljedna.

Daljnje proširenje Europske unije, nakon ovogodišnjeg vala kojim u EU ulazi deset zemalja središnje i istočne Europe, neizbježno je, rekao je. "Mislim da se put razvoja EU neće zaustaviti. On će povremeno možda biti sporiji, no nema mogućnosti da se zaustavi", rekao je.

Za irsko gospodarsko čudo, koje se često ističe kao model uspjeha u EU, Ahern je kazao da je rezultat dosljedne provedbe politike, poštivanja europskih pravila i planova.

Podsjetio je da je Irska prije 30 godina, kada je ušla u EU (1973.), bila razmjerno siromašna zemlja, sa zaostalom poljoprivredom i gospodarstvom, BDP-om koji je iznosio oko 60 posto europskoga, stopom nezaposlenosti od 17,4 posto i velikom emigracijom koja se nastavila čak i u godinama nakon ulaska.

Ulaskom u Europsku uniju, nastavio je, u Irskoj su izgubljena mnoga radna mjesta u mnogim proizvodnim sektorima, a poljoprivreda je podvrgnuta radikalnim reformama. Zaokret je nastupio 1987. godine kada su pokrenute korjenite reforme u svim sektorima, što je postupno omogućilo rast i zapošljavanje.

"Slijedili smo europska pravila i planove. No držali smo se vlastite politike, stvorili vlastiti, irski model koji nije bio jedinstven i dosljedno ga se držali. Nismo ga mijenjali svake godine, što je obično najveća pogreška", rekao je irski premijer.

"Tijekom tog razdoblja prolazili smo kroz stope gospodarskog rasta od 10 do 12 posto, no prosjek se kretao oko 7 posto kroz dugi i održivi period i to omogućuje proizvodnju potrebnih kapaciteta i bogatstvo", rekao je.

"Nije to nikakvo čudo. Smatram da se radi o dosljednosti politike", naglasio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara