Airbus u utorak predstavlja najveći zrakoplov na svijetu

Airbus u utorak predstavlja najveći zrakoplov na svijetu

FRANCUSKI grad Toulouse ugostit će u utorak političku elitu prigodom predstavljanja Super-Airbusa, A-380, dosad najvećeg zrakoplova na svijetu.

Francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair nalaze se među 5.000 gostiju pozvanih da budu prisutni na prvom prikazivanju A-380.

Airbus A-380 bit će najveći svjetski zrakoplov. On je 15 metara širi, 4 metra viši, 2 metra duži i 118 tona teži od Boeinga 747-400 koji je desetljećima bio najveći avion. On je mogao primiti 416 putnika, a novi A380 može ih primiti do 800 ako su iskorištena sva sjedišta ekonomske klase.

Međutim, svoj prostor umjesto za sjedišta, A-380 može koristiti za cocktail barove, prostorije za biljar, tuševe, knjižnice i prostor za spavanje.

Iako sliči Boeingu 747, ovom je Airbusu gornja paluba produžena duž čitavog aviona. Zbog raspona krila, A-380 je prevelik za većinu pristaništa u zrakoplovnim lukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se neke od zračnih luka već pripremaju za njegov prihvat - Heatrow (London), John F. Kennedy International (New York), Los Angeles, Tokio, Seul, Hong Kong, Bangkok, Singapur i Frankfurt.

Osim s problemom veličine i adaptacijom zračnih luka, A-380 ima i problem probijanja proračuna.

Najčešće će voziti na letovima između Azije i Bliskog istoka za Europu i SAD. Letovi za i iz Australije također bi mogli biti zanimljivo tržište.

A-380 trebao bi prvi puta poletjeti u ožujku.

Ako sve bude teklo po planu, Airbus A-380 mogao bi uništiti jumbo-jet Boeing 747 i postati must have zrakoplov na dugim letovima između Azije, Europe i Amerike.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara