Akcija Indeks: Optužena tri profesora s Fakulteta prometnih znanosti

Akcija Indeks: Optužena tri profesora s Fakulteta prometnih znanosti

"USKOK je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnio zahtjev za proširenje istrage protiv devetero hrvatskih državljana, odnosno troje profesora na Fakultetu prometnih znanosti i to A. S. (1945.), S. M. (1965.), I. B. (1959.), trojice posrednika Z. R. (1958.), J. M. (1973.), I. P. (1982.) a protiv kojih se već vodi istraga na temelju prethodno podnesenog istražnog zahtjeva te protiv trojice novih osumnjičenika - studenata Fakulteta prometnih znanosti Ž. R. (1989.), T. L. (1988.) i I. Ž. (1983.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita", objavio je danas USKOK na svojim službenim internet stranicama.

Kako saznajemo riječ je o profesorima Antunu Sertiću, profesorici Sanji Marušić te bivšem dekanu FPZ-a Ivanu Bošnjaku, a posrednici su Zlatko Radošević, Josip Marić i Ivan Pašalić. Trojica novih studenata koji su upalih u mrežu "Akcije Indeks" su Žarko Radić, Tomislav Lončar i Ivan Živković.

Profesor Sertić naplatio prolaznu ocjenu 650 eura

Naime, postoji osnovana sumnja kako je Ivan Pašalić u srpnju ove godine na traženje studenta na Fakultetu prometnih znanosti Žarka Radića  zatražio od Zlatka Radoševića da kod profesora Sertića osigura Radiću upis prolazne ocjene iz predmeta Elektrotehnika bez polaganja ispita i stvarne provjere znanja.

Kako navodi USKOK, za navedenu uslugu Radić je platio 650 eura, a potom je Radošević dogovorio sa  profesorom Sertićem da, za dogovorenih 650 eura Radiću upiše prolaznu ocjenu. USKOK tvrdi kako je Radiću 7. srpnja upisana dvojka u Indeks, a osim dogovorenih eura, Radošević je Sertiću obavio par besplatnih pravnih poslova. Navodno je bila riječ o zemljišno-knjižnim predmetima Antuna Sertića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euri na stolu, ocjene u Indeksu

No, čini se kako posredniku Pašaliću i Radoševiću to nije bio jedini poslić kod profesora Sertića budući da su studentu Tomislavu Lončaru omogućili da bez polaganja ispita i bez stvarne provjere dobije prolaznu ocjenu. Naime, utvrđeno je kako je na istom roku 7. srpnja Lončar dobio prolaznu ocjenu iz predmeta Elektronika.

Što se tiče profesorice Sanje Marušić, ona je prema dokazima USKOKA za 400 eura pristala u indeks upisati studentu Ivanu Živkoviću prolaznu ocjenu za predmet Matematika 2. Posrednik u ovom poslu bio je Josip Marić koji je svega nekoliko dana prije "akcije Index" dogovorio s Živkovićem polaganje ispita bez provjere znanja a to je platio 7000 kuna. 
Josip Marić za istog studenta dogovorio je i polaganje kod profesora Ivana Bošnjaka, što je ovaj i pristao i učinio za 300 eura.

I.Ć.
Foto: D.M.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara