Akcijom Indikativ zaplijenjena najveća količina krivotvorenih eura u Europi

Akcijom Indikativ zaplijenjena najveća količina krivotvorenih eura u Europi

HRVATSKA policija je, u suradnji s austrijskom policijom i USKOK-om, zaplijenila najveću količinu krivotvorenih eura u Europi, nešto manje od 2 milijuna, sve u apoenima od 500 eura.

Akcija nazvana Indikativ, trajala je nešto više od mjesec dana, a inicirana je od strane austrijske policija koja je ukazala na osobe koje kane staviti veliku količinu krivotvorenih eura u opticaj.

"Operativna saznanja upućivala su na sumnju o postojanju kriminalne skupine koja djeluje na prostoru više država u regiji. Akcijom je koordinirala policija Republike Austrije u suradnji s EUROPOLOM i hrvatskom policijom." - kazao je ravnatelj policije Marijan Benko na izvanrednoj konferenciji.

Operativnom akcijom Indikativ indetificirani su članovi kriminalne skupine, a zatim i proveden plan njihova provođenja.

Krim i specijalna policija 19. srpnja krenuli su u završnu akciju na prostoru Zagreba te su uhićene tri osobe, jedan državljnin Crne Gore, jedan BiH te jedan s dvojnim državljanstvom Hrvatske i BiH.

Ukupno su zaplijenjene 2393 krivotvorene novčanice u apoenima od 500 eura, što je skoro 2 milijuna eura.

Nakon zaplijene novac je bio na kriminalističkom vještačenju u centru "Ivan Vučetić" te je tamo utvrđeno kako se radi o kvalitetnim krivotvorinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima se obratio i predstavnik austrijske Savezne kriminalističke policije Rudolf Unterköfler, koji je izrazio zahvalnost hrvatskim kolegama na odlično obavljenom poslu.

"Dva mjeseca smo imali informaciju da ljudi s područja bivše Jugoslavije žele staviti u opticaj veliku količinu krivotovrenih eura, a zatim smo ušli u kontakt s jednim počiniteljem. Doznali smo da se sprema pustiti u opticaj 1,5 milijuna eura. Sastanak je trebao biti održan u Zagrebu, pa smo kontaktirali hrvatsku policiju." - pojasnio je suradnju Unterköfler.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala imao je glavnu riječ u akciji, ravnatelj Dinko Cvitan je objasnio tijek akcije.

"Prisluškivali smo telefonske razgovore i pratili sumnjive osobe. Cijena krivotvorenog novca ima 17 posto vrijednosti, što bi iznosilo 255 tisuća eura. Osobno ne bih mogao prepoznati krivotvorenu novčanicu od prave, pa molim građane neka budu oprezni." - kazao je ravnatelj USKOK-a.

Zasad nije poznato jel tiskara krivotvorenog novca na području Hrvatske, a vjeruje se kako je novac preko Hrvatske trebao otići put Austrije i drugih zemalja EU.

U tijeku je daljnja kriminalistička obrada, a slučajem koordinira EUROPOL.

Srđan Hebar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara