AKH: Rončević namjerava demotivirati mladiće za civilno služenje vojske

Antiratna kampanja Hrvatske (AKH) ocijenila je danas da ministar obrane Berislav Rončević najavama oštrijih kriterija za civilno služenje vojnoga roka namjerava demotivirati mladiće za civilnu službu te želi utjecati na donošenje što strožih pravila u Zakonu o civilnoj službi.

AKH se u priopćenju osvrnuo na neke izjave ministra Rončevića vezane za civilno služenje vojnoga roka koje smatraju "neprimjerenim i usmjerenim ka diskriminaciji prigovarača savjesti".

Radi se o izjavi da je "trajanje civilne službe od osam mjeseci neprimjeren rok u odnosu na služenje vojnoga roka i trebalo bi ga produžiti na deset mjeseci" te ministrovo traženje "boljega 'nadzora' nad civilnom službom i preciznije definiranje moralnih i vjerskih razloga".

AKH podsjeća Rončevića da je sadašnji Zakon o obrani u potpunosti iz svojega sadržaja izbacio civilnu službu koja ni na koji način nije pod nadzorom Ministarstva obrane RH (MORH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ističu da AKH kontinuirano traži baš izjednačavanje trajanja vojnoga roka i civilne službe jer smatraju da je duže trajanje civilne službe kažnjivoga i diskriminatornoga karaktera.

Osim toga, ocjenjuju da Rončevićeve izjave dovode u pitanje i stručnost čelnoga čovjeka MORH -a jer upućuju na to da "nije upoznat s novim trendovima sigurnosnih politika koje ne-vojne aktivnosti građana/građanki radije tumače kao doprinos miru nego kao prijetnju sigurnosnom sustavu zemlje.

AKH zaključuje da je velik broj predanih zahtjeva za civilnu službu pokazatelj volje i opredjeljenja mladih ljudi u ovoj zemlji miru i nenasilju što bi trebalo pozdraviti, a ne sankcionirati.

(Hina) pp/xip ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara